Românii stabiliți în Italia au parte de schimbări majore în ultima lună din an. Măsurile anti-Covid sunt din ce în ce mai aspre, iar persoanele care nu s-au vaccinat au accesul limitat în spațiile publice.
„Intrarea în vigoare de luni în Italia a „super-certificatului verde” va fi însoţită de controale sporite, iar documentul va fi cerut inclusiv celor care călătoresc cu autobuzul sau cu metroul, precum şi celor care tranzitează zonele de mare activitate comercială, pentru a frâna contagierile cu noul coronavirus în vederea sărbătorilor de iarnă”, transmite vineri de Ministerul de Interne din Italia, potrivit EFE.
În ce constă super certificatul verde
Noul document va fi eliberat cetăţenilor vaccinaţi cu schema completă şi celor care s-au vindecat de boală. Acesta va fi necesar pentru accesul în cafenele, restaurante, săli de agrement şi clădiri destinate activităților publice. Super certificatul verde este menit să determinte cetățenii să se imunizeze prin vaccinul anti-Covid. În prezent, rata vaccinării cu schema completă în Italia este de aproximativ 85% şi de 45,66 % cu a treia doză sau booster.
Momentan, rămâne în vigoare şi certificatul verde normal eliberat persoanelor verificate cu un test anti-covid. Oamenii au nevoie de un astfel de act pentru a putea intra la locul de muncă, a călători cu transportul în comun şi pentru a tranzita prin zonele comerciale.
Amenzi de 1.000 de euro pentru italienii fără certificat verde
Noile restricții din Italia sunt însoțite de sancțiuni aspre pentru oamenii care nu posedă un certificat verde în mijloacele de transport în comun. Astfel că poliţia italiană, carabinierii şi personalul organismelor de gestionare a transportului public local au autoritatea de a solicita pasagerilor certificatul verde. Dacă un om refuză să prezinte documentul unic sau nu-l posedă, atunci acesta va fi sancționat cu o amendă între 400 şi 1.000 de euro.
De asemenea, spațiile destinate relaxării, precum restaurantele sau cafenelele vor fi controlate de forțele de ordin pentru verificarea respectării noilor restricții sociale. Astfel că agenții poliţiei municipale vor controla oamenii prezenți în aceste spații publice.
Ce se întâmplă cu oamenii care refuză să se vaccineze
Noile măsuri impuse vizează obligativitatea cadrelor medicale, a forţele de securitate şi de apărare ale ţării să se vaccineze.
În caz contrar, cei care vor refuza să se imunizeze prin serul anti-covid vor fi suspendaţi şi nu îşi vor mai primi salariul.
Masca de protecție, obligatorie în Italia
Restricțiile prevăd și purtarea obligatorie a măştilor sanitare în zonele aglomerate, mai ales în marile oraşe, unde deja au început cumpărăturile de Crăciun.
La Roma, obligativitatea intră în vigoare de sâmbătă. Purtarea măștii de protecție a fost impusă și în alte mari orașe italieni precum Milano, Padova sau Bolonia.