Certificatul verde digital va fi obligatoriu! Se dă lege. Cîțu a zis clar

Certificat verde coronavirus

Sursă: Dreamstime

Premierul Florin Cîţu a anunţat că este în favoarea folosirii certificatului verde pentru accesul în restaurantele din aceste localităţi. O decizie fermă va fi luată în doar câteva zile, după finalizarea discuţiile între toate instituţiile implicate.

Într-o conferinţă de presă susţinută după şedinţa de Guvern de miercuri, 15 septembrie, premierul Florin Cîţu a oferit detalii despre folosirea certificatului verde pe teritoriul României.

Vrei să mergi la restaurant în aceste localităţi, prezinţi certificatul verde digital

Astfel, acest certificat verde ar putea fi folosit și în restaurante atunci când incidența cazurilor de COVID-19 trece de 3 la mie în localităţile respective, spune Cîţu, care adaugă că nu mai doreşte să vadă activităţi economice închise.

Decizia privind folosirea certificatelor verzi în restaurante ar putea fi luată cel mai târziu săptămâna viitoare.

„Nu vreau să mai închidem activitățile economice la incidența peste 3 la mie și ca să rămână deschise trebuie să avem o soluție de monitorizare. Restaurantele pot să rămână deschise, este o propunere, vedem ce zice CNSU. (…) Cel mai târziu săptămâna viitoare se adoptă”, a declarat, miercuri, premierul Florin Cîţu.

În luarea acestei decizii sunt implicate mai multe instituţii din România, a indicat prim-ministrul, care a mai spus că el personal este în favoarea utilizării certificatului verde.

În acest weekend, Florin Cîţu a anunţat că există o propunere privind utilizarea certificatului verde şi în cazul nunţilor ce au loc în localităţile unde incidenţa a sărit de 3 la mia de locuitori.

Certificatul verde digital, folosit la nivelul Uniunii Europene pentru călătoriile între statele membre, demonstrează faptul că o persoană este vaccinată împotriva COVID-19, că are un test negativ efectuat sau că a trecut prin boală.

Se plafonează preţul la gaze în România?

În aceeaşi conferinţă de presă, premierul Florin Cîţu a anunţat şi că se analizează posibilitatea plafonării preţului la gaze naturale până la 31 martie anul viitor.

„Este vorba despre compensarea prețului la energie electrică și gaze. Am avut o discuție foarte bună, am mandatat Ministerul Muncii, Ministerul Energiei și Ministerul Finanțelor să vină cu o formă finală. Aș vrea să fie completată forma și schema cu soluții pentru compensarea clienților non-casnici, în special IMM-uri (…) e vorba despre compensarea consumatorului.

Tot în ședința de Guvern de astăzi am avut discuții despre plafonarea prețului la gaze, am introdus această temă de dezbatere (…) sunt mai multe variante la care ne gândim. Căutăm cele mai bune soluții pentru această perioadă în care prețurile au crescut”, a declarat Cîţu.

Acesta a mai spus că este important să nu se distorsioneze piața gazelor naturale, subliniind că sunt mai multe țări din Uniunea Europeană care discută despre acest aspect. Întrebat la ce nivel s-ar plafona prețurile, premierul a precizat că nu știe încă.

„Tot în şedinţa de Guvern de astăzi, am avut discuţii despre plafonarea preţului la gaze. Am introdus această temă în dezbatere în Guvern. Domnul ministru, împreună cu Consiliul Concurenţei, vor discuta şi cu Comisia Europeană.

Sunt mai multe variante la care ne gândim, dar am vrut să avem şi această variantă. Căutăm cele mai bune soluţii pentru această perioadă în care preţurile la energie şi gaz au crescut, pentru consumatori casnici şi cei non-casnici, în special până în 31 martie”, a explicat prim-ministrul.

Sursă foto: Dreamstime