Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a susținut vineri o conferință de presă alături de ministrul de Interne, Lucian Bode. Alexandru Rafila a vorbit despre situația pandemiei din România și despre măsurile de relaxare ce ar urma să fie luate în țara noastră.
Oficialul de la Sănătate a precizat că autoritățile urmăresc cu mare atenție situația din spitale, mai exact de la terapie intensivă. În momentul în care gradul de ocupare scade sub 50% aici se poate discuta despre ridicare unor restricții, a precizat ministrul Sănătății.
Accesul în magazinele de mare suprafață, care să NU mai fie condiționat de certificatul electronic
„Urmărim cu foarte mare atenție numărul de cazuri internate la terapie intensivă pentru că scăderea este mult mai lentă decât scăderea persoanelor internate. Așteptăm să scădem sub 50% grad de ocupare la terapie intensivă, asta înseamnă sub 900 de paturi ocupate. Cred că atunci putem discuta despre ridicarea primelor restricții sau măsuri de protecție. După cum discutam și cu alte ocazii, utilizarea măștii în exterior nu este o măsură de restricție, ci una de protecție individuală și colectivă”, a declarat ministrul Sănătății.
Primele posibile măsuri de relaxare
Întrebat care ar fi primele trei măsuri de relaxare pe care România le-ar putea lua, Alexandru Rafila a spus că printre acestea se regăsește obligativitatea purtării măștii la interior și renunțarea la limitările orare.
„Una dintre ele v-am și spus-o. Este legată de utilizarea măștii în spațiile deschise. Va rămâne doar recomandarea utilizării în spații extrem de aglomerate. Renunțarea la limitările orare și eventual pentru accesul în magazinele de mare suprafață, care să nu mai fie condiționat de certificatul electronic. De asemenea, eventual mărirea pragului de la 30% la 50% a activității în unitățile culturale sau unitățile de alimentație publică”, a explicat ministrul Sănătății.
Rafila, despre obligativitatea măștii în școli
Despre obligativitatea purtării măștii la cursuri, oficialul a precizat că atâta vreme cât există transmitere comunitară, această măsură nu trebuie luată pripit.
„Este o măsură grăbită. Putem face acest lucru nu numai cu elevii ci și cu alte categorii de persoane în momentul în care transmiterea comunitară dispare. Discutăm încă de aproximativ 10.000 de cazuri noi care se înregistrează zilnic și asta înseamnă că există circulație. Este bine să avem o conduită responsabilă. Datorită acestei conduite și a faptului că am decis la nivelul Guvernului să menținem școlile deschise am reușit să trecem cu bine de acest val. Numărul de copii care au ajuns să fie internați în spitale este redus, dar și a copiilor internați la terapie intensivă”, a mai spus Alexandru Rafila.