Ministrul Sănătății a anunțat că draftul pentru noul certificat verde este deja în lucru și speră ca legea să fie adoptată în această lună. La proiect lucrează specialiști din INSP şi parlamentari.
Se pare că draftul proiectului de lege pentru noul certificat verde va suferi anumite modificări. Mai exact, acesta ar urma să fie emis și pentru persoanele care au o singură doză de vaccin, potrivit surselor Antena 3.
De asemenea, ca și până acum, acesta va fi emis pentru persoanele vaccinate cu ambele doze, cu valabilitate 30 iunie 2022. În plus, persoanele care au fost infectate cu SARS-COV 2 vor putea beneficia de un certificat cu o valabilitate de 180 de zile.
Și pentru cei care nu sunt vaccinați și nu au trecut prin boală sunt vești bune. Aceștia vor putea obține un certificat verde cu valabilitate de 48 de ore, în urma unui test antigen rapid. Pe de altă parte, persoanele testate cu test PCR pot scoate certificat verde cu valabilitate de 72 de ore.
În plus, se vor da gratuit câte 11 teste pe lună, de acestea urmând să beneficieze atât angajații de la stat cât și cei din privat. Dacă angajatorul nu respectă aceste norme riscă amenzi cuprinse între 10.000 și 100.000 de lei.
Ce spunea ministrul Sănătății despre proiect?
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi-a exprimat miercuri speranţa ca proiectul privind certificatul digital COVID să fie aprobat în luna decembrie, menţionând că va fi transmis peste câteva zile Parlamentului.
„În scurt timp va fi gata, în câteva zile va fi înaintat Parlamentului. Deja avem un draft la care lucrează colegi de la Institutul Naţional de Sănătate Publică şi colegi din Parlamentul României. Încercăm să venim cu un proiect de lege care să necesite mai puţine ajustări decât ar fi necesitat proiectul iniţial, care era extrem de limitat din punct de vedere al aplicabilităţii. (…) Sperăm să îl avem aprobat în această lună”, a arătat el într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.
Rafila a reamintit că acest proiect prevede utilizarea certificatului digital în contextul unei creşteri a incidenţei.
„Noi am discutat şi despre utilizarea certificatului electronic COVID, despre adoptarea unui act normativ care să permită utilizarea acestui certificat electronic şi am legat utilizarea lui de o creştere de trei săptămâni consecutivă a incidenţei sau a numărului de cazuri, multiplicat cu 1,5”, a explicat el.