Ministrul Sănătății, Alexandu Rafila, este de părere că certificatul verde trebuie să includă toate cele trei altenative descise în legislația UE, adică vaccinare, trecere prin boală sau testare pentru COVID-19.

Astfel, întrebat dacă este de părere că obligativitatea prezentării certificatului verde în anumite locuri ar trebui pelungită, ministrul Sănătății a spus că aceasta este o decizie nu numai medicală, ci și politică. Totodată, el a mai subliniat faptul că se caută soluții, astfel încât să fine incluse toate cele trei alternative.

„O să discutăm, asta o să fie o decizie nu numai medicală, ci și politică. Dumneavoastră ați văzut că ne-am confruntat un an și jumătate cu multe decizii politice care nu erau legate de recomandările medicale. O să încercăm să găsim o soluție. Punctul meu de vedere este că această soluție trebuie să includă toate cele trei altenative descrise în legislația UE, apropo de certificatul verde”, a spus Alexandru Rafila.

Acesta a mai menționat că certificatul verde vizează în esență libera circulație între statele membre.

„Noi, de fapt, ar trebui să nu mai vorbim de certificatul verde pentru că inclusiv la nivelul CE există o oarecare sensibilitate, pentru că certificatul verde se referă strict la libera circulație între statele membre și ar trebui să-i spunem certificat COVID sau de limitare a infecției COVID”, a explicat ministrul.

Alexandru Rafila, despre obligativitatea certificatului verde

Rafila a mai vorbit și despre declarația președintei CE, Ursula von der Leyen. Aceasta a spus că Uniunea Europeană ar trebui să ia în calcul introducerea obligativității de vaccinare împotriva COVID-19 ca reacție față de răspândirea rapidă a noii tulpini Omicron.

În acest context, Rafila susține că este reținut, în contextul în care vaccinarea ar trebui să rămână un act voluntar și nicidecum ceva forțat. Totodată, un alt aspect punctat de el este eficiența vaccinurilor în fața noilor tulpini.

„Sunt tot felul de discuții. Eu aș fi puțin mai reținut. Vaccinarea trebuie să fie un act voluntar. Mai este un lucru – trebuie să vedem, în contextul emergenței acestei noi tulpini, care e eficacitatea vaccinării”, a spus el.

La finlaul discuțiilor, ministrul a făcut un apel la vaccinare astfel încât sărbătorile din acest an să fie unele cât se poate de normale și sigure pentru populație.

„Și acum pledez în continuare (pentru vaccinare – n.r.). Facem din nou apel la toată lumea, dacă dorește să aibă sărbători în liniște, în siguranță, să-și vaccineze în primul rând persoanele vârstnice și pe cei cu boli cronice din familie. În ceea ce privește obligativitatea vaccinării sunt discuții în interiorul unor state membre, iar această decizie nu a fost adoptată în parlamentele respective”, a mai spus Rafila.