Prezența la serviciu a angajaților ar putea să nu mai fie condiționată de certificatul verde
Mai precis, liderii coaliției PSD-PNL-UDMR au căzut de acord să modifice proiectul realizat de ministerul Sănătății, Alexandru Rafila, astfel că a fost eliminată una din prevederile din proiect. Decizia de a modifica proiectul vine după ce o întâlnire cu șeful statului, Klaus Iohannis.
Potrivit surselor din coaliție, liderii au decis eliminarea prevederii care condiționa accesul angajaților la locul de muncă în funcție de certificatul verde, informație ce a fost, mai apoi, confirmată pe Marcel Ciolacu.
Președintele Partidului Social-Democrat a confirmat pentru g4media.ro că prevederea a fost într-adevăr eliminată și că el nu a susținut-o, de fapt, niciodată. De asemenea, liderul PSD a mai spus că nu ar fi trecut oricum de Curtea Constituțională a României.
Proiectul de lege pregătit de Alexandru Rafila prevedea ca angajatorii, indiferent dacă erau la stat sau la privat, să fie obligați să suspende contractul de muncă pentru cei care nu aveau certificatul verde COVID.
De asemenea, proiectul ministrului Sănătății arăta că angajații aveau la dispoziție cinci opțiuni pentru a nu risca să rămână fără loc de muncă, astfel: vaccinarea cu o doză, vaccinarea cu ambele doze, trecerea prin boală, teste antigen sau teste PCR. În plus, ministrul Sănătății a declarat anterior că angajații nevaccinați ar primi 15 vouchere pentru a se testa.
Importanța aprobării certificatului verde până la sfârșitul anului
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat, miercuri seara, de ce certificatul verde pentru COVID trebuie adoptat până la finalul acestui an. Potrivit ministrului, de la jumătatea lunii ianuarie ne putem aștepta la o creștere a numărului de cazuri în România. Din această cauză, avem nevoie de o serie de instrumente pentru a putea combate pandemia, printre care se află și certificatul verde. Ministrul a vorbit și despre informațiile apărute privind demisia sa.
”Eu cred că este puțin interpretabilă declarația. Întrebarea a fost dacă îmi dau demisia în caz că acest certificat nu va trece, dar un ministru al Sănătății are nevoie de instrumente pentru a gestiona situația pandemică, iar dacă nu am aceste instrumente este posibilă și această variantă.
Noi trebuie să avem un pachet de măsuri care să țină sub control pandemia și să putem asigura servicii de sănătate atât pacienților Covid, cât și pacienților cu alte patologii.
Există discuții în coaliție privind modul în care va fi adoptat acest act. Sunt argumente pro și contra atât pentru asumare, cât și pentru vot în Parlament.
Trebuie să fie adoptat până la finalul anului, pentru că dacă certificatul este adoptat mai târziu până se fac nomele de aplicare durează prea mult. Dacă avem lege adoptată în februarie este prea târziu. „, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, miercuri seara, la Digi 24.