Comisiile reunite juridică şi de sănătate au acordat, marţi, cu majoritate de voturi, raport de admitere cu amendamente la propunerea legislativă prin care personalul unor unităţi publice şi private este obligat să prezinte la locul de muncă certificatul digital privind COVID-19. Proiectul de act normativ va ajunge mâine în Parlament pentru a fi votat.

Certificatul verde va fi obligatoriu pe perioada stării de alertă. Decizia intră în vigoare la 25 zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial.

Şedinţele celor două comisii, care s-au desfăşurat iniţial separat, au fost întrerupte de parlamentari de la AUR. Şedinţa a fost reluată, la ea participând fizic senatori PNL, USR şi UDMR. De asemenea, AUR a participat la şedinţa comună a celor două comisii cu un grup de deputaţi şi senatori.

Reacția lui George Simion

George Simion, co-președintele AUR, atrage atenția că în condițiile în care doar 40% din populație este vaccinată, România riscă să ajungă în blocaj, pentru că medicii, de exemplu, nevaccinați, nu vor mai avea voie să trateze pacienții.

”Au votat noaptea ca hoții! Au obținut un vot majoritar în Comisiile juridice și de sănătate ale Senatului. Ne vom lupta cu ei și le vom arăta românilor cine le vrea răul. Majoritatea românilor nu sunt vaccinați, iar astfel se fac jocurile dușmanilor României, poate Ungariei, poate Rusiei. Nu avem medici și o să fie dați afară, o să li se întrerupă contractul celor care nu vor să își facă acest certificat. Este absurd, este împotriva Constituției. Este o majoritate PNL-USR-UDMR. Va pune România pe butuci, încalcă drepturile elementare.”, a spus George Simion, la România TV.

Comisia a suspendat inițial ședința

Inițial, Comisia juridică a Senatului a suspendat, marţi, şedinţa în care se dezbătea şi se formulau amendamente la propunerea legislativă prin care personalul unor unităţi publice şi private este obligat să prezinte la locul de muncă certificatul digital privind COVID-19.

„Amendamentele vor fi finalizate într-o întâlnire a Comisiei juridice care se va desfăşura online”, a spus preşedintele comisiei, Iulia Scântei, în timp ce părăsea sala de şedinţă.

Potrivit formei iniţiatorilor, parlamentari de la PNL şi UDMR, propunerea legislativă stipulează că certificatul atestă îndeplinirea uneia dintre următoarele condiţii: trecerea a cel puţin 10 zile de la vaccinarea cu schema completă împotriva virusului SARS-CoV-2; trecerea prin boală şi încadrarea între a 15-a şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu acest virus şi rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR sau antigen rapid.

Ce prevede proiectul?

Conform proiectului de act normativ, în cadrul unităţilor sanitare publice şi private, aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătăţii, din cadrul caselor de asigurări de sănătate, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi unităţilor subordonate, precum şi din cadrul laboratoarelor de analize medicale, personalul este obligat sa prezinte certificatul verde digital al UE privind COVID -19.

În forma iniţială, proiectul de actul normativ propunea ca testarea împotriva virusului să fie suportată de către personalul din cadrul unităţilor publice, iar dacă acesta face dovada unor afecţiuni care reprezintă contraindicaţie la vaccinare, testarea este suportată de către angajator. Pentru unităţile private, costurile testării sunt suportate conform procedurilor stabilite la nivelul acestora.

Raporturile de serviciu în baza cărora îşi desfăşoară activitatea personalul din unităţile publice şi private care nu prezintă certificat digital se suspendă de drept pe o perioadă de 30 de zile. Suspendarea dispusă încetează la data la care personalul prezintă certificat digital al UE privind COVID-19.

În situaţia în care personalul din unităţile publice cumulează 30 de zile de suspendare, raportul de serviciu în baza căruia îşi desfăşoară activitatea încetează de drept. Angajatorul poate dispune fie prelungirea suspendării, fie încetarea contractului de muncă, se mai arată în proiectul care urmează să fie amendat.

Proiectul prevede şi sancţiuni în cazul nerespectării obligaţiilor de către angajator, amenzile fiind cuprinse între 50.000 la 100.000 lei.

Senator PSD: Nu ne permitem să pierdem niciun medic

Senatorul Florian Bodog a anunţat că PSD nu va participa la şedinţa comună a Comisiilor reunite juridică-sănătate, invocând convocarea neregulamentară a Comisiei de sănătate şi susţinând că, în plin vârf pandemic, „nu ne putem permite să renunţăm la vreunul dintre actorii care acordă asistenţă medicală”.

„Soluţia PSD a fost ca testele să fie decontate de stat. Suntem într-o criză de sănătate publică, o criză medicală, nu ne permitem să pierdem niciun medic, nicio asistentă medicală de la patul bolnavului”, a motivat senatorul Florian Bodog poziţia social-democraţilor.

Întrebat dacă PSD este de acord cu introducerea certificatului verde la locul de muncă, Bodog a menţionat:

„Introducerea certificatului verde la locul de muncă este o măsură care s-a aplicat şi în alte state. Nu suntem de acord cu modul în care este reglementat în momentul de faţă certificatul verde. Practic, s-a trecut peste decizia europeană să poţi să beneficiezi de certificat verde chiar dacă eşti testat. La noi nu se ia în considerare acest lucru, motiv pentru care nu susţin acest lucru”.

Propunerea legislativă privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unităţi publice şi private ar putea intra, miercuri, în dezbaterea plenului Senatului, dacă va fi depus raport de către Comisiile juridică şi de sănătate

AUR a întrerupt şedinţa Comisiei juridice

Deputatul George Simion, copreşedinte al AUR, şi ceilalţi parlamentari ai partidului s-au deplasat, marţi, la Comisiile pentru sănătate şi juridică din Senat, unde au susţinut că „vor să introducă, nestatutar, împotriva legilor, la vot certificatul verde”.

„Suntem în Senatul României, unde vor să introducă, nestatutar, împotriva legilor, la vot certificatul verde, adică obligativitatea vaccinării sau test din banii proprii pentru personalul medical, pentru cadrele didactice. Suntem toţi parlamentarii AUR aici, pentru că mai devreme am fost daţi afară de doamna Scântei de la Comisia juridică şi de domnul Fenechiu şi românii au tot dreptul să ştie ce se întâmplă.

O să mergem în Comisia medicală, să cerem explicaţii, după care revenim la doamna Scîntei, pentru că la Comisia medicală în momentul ăsta se pregăteşte un abuz. Vor să dea un raport, deşi nu au cvorum, şi nu o să asigurăm, AUR-ul, cvorum pentru Comisia medicală”, a afirmat Simion.

„Stă presa de patru ore în faţa acestei săli şi nu vor să accepte presa şi nu vor să accepte pe nimeni altcineva, nu acceptă filmări. Sunteţi de acord să filmeze presa tot ce se întâmplă în comisie? Comisiile astea trebuie să se desfăşoare public, afectează milioane de oameni, votul trebuie să fie public. Nu puteţi să îngrădiţi drepturi şi libertăţi. Dreptul de a alege, asta cer românii”, a afirmat Simion.