Electrica este o companie care are atuuri pentru a aduce valoare în portofoliile investitorilor, pe termen lung, chiar dacă iniţial a fost privită ca un premiu de consolare pentru investitori, după amânarea listării Hidroelectrica, consideră Răzvan Rusu, director de investiţii Certinvest.
'Oferta Electrica, ce se desfăşoară în aceste zile, este cea mai recentă iteraţie a programului de listări a statului român, totodată şi cea mai mare din istoria Bursei de la Bucureşti, compania ţintind să atragă o sumă în intervalul 450-550 milioane euro. Deşi cu un parcurs sinuos şi plin de sincope, acesta este totuşi singurul program care a oferit noi companii, în ultimii ani, investitorilor bursei de la Bucureşti', afirmă Răzvan Rusu, într-un comunicat remis, joi.
Tot din acest program, directorul Certinvest menţionează OMV Petrom, listat în 2001, cea mai importantă companie românească de petrol şi gaze, Transelectrica, listată în 2006, administratorul reţelei naţionale de distribuţie de energie electrică, Transgaz, listată în 2008, administratorul reţelei naţionale de transport de gaze, Nuclearelectrica, listată în 2013, singura centrală de producţie de energie electrică din surse nucleare. Romgaz, listat în 2013, este cel mai mare producător şi furnizor de gaze naturale din România.
'Aceste companii sunt monopoluri cvasi-naturale ce nu se vor confrunta în viitorul apropiat cu competitori reali pentru activitatea pe care o desfăşoară. Acest argument, împreună cu faptul că unele dintre ele activează într-un regim reglementat, le conferă o predictibilitate a rezultatelor financiare pe termen lung. Mai mult, avantajul randamentelor generoase ale dividendelor face ca aceste companii să constituie o poziţie de interes pentru portofoliul oricărui investitor, fie el de retail sau instituţional', explică Răzvan Rusu.
Acesta a subliniat că, atât capitalizarea importantă, precum şi free-floatul generos a făcut ca unele dintre aceste titluri (OMV Petrom şi Romgaz) să fie incluse în importanţi indici de acţiuni regionali (cum ar fi, de exemplu – MSCI Frontier Market Index).
'Includerea în aceşti indici se va traduce prin prezenţa în acţionariat a unor investitori instituţionali de talie, pentru care indicii reprezintă un benchmark de măsurare a performanţei. În ceea ce priveşte Electrica, estimările în acest moment sunt că va avea o pondere de aproximativ 10% din indicele BET, însă va deveni cu siguranţă un candidat şi pentru indicii regionali. Ca şi celelalte companii mai sus menţionate, Electrica reprezintă o oportunitate pentru investitori de a fi expuşi la o companie care controlează distribuţia de energie electrică în trei regiuni: Transilvania Nord, Transilvania Sud şi Muntenia Nord, regiuni ce deservesc peste 3,6 milioane de clienţi', mai spune reprezentantul Certinvest.
El a adăugat că, din punct de vedere al investitorilor, faptul că statul acceptă o majorare de capital prin care va deveni minoritar (49%) arată potenţialul Electrică de a avea parte de o guvernanţă corporativă mai bună, printr-un consiliu de administraţie în care membrii să poată fi validaţi şi de investitorii privaţi.
'Acest mecanism, aşa cum am văzut şi la celelalte companii care şi-au deschis consiliile de administraţie către independenţi, poate genera premisele unei eficientizări a proceselor de management şi a celor organizatorice, lucru încă deficitar în cadrul companiilor cu deţineri majoritate din partea statului', a mai afirmat Răzvan Rusu.
În ceea ce priveşte preţul de listare, acesta consideră că intervalul este în măsură să fie atractiv pentru investitori, atât pentru cei de retail care vor beneficia de un discount suplimentar de 5% dacă subscriu în această săptămână, cât şi pentru investitorii mari, având în vedere că la nivelul maxim de preţ (13,5 RON/ acţiune) multiplii Electrica sunt sub nivelul multiplilor la care sunt tranzacţionate companiile din sectorul energetic din regiune.
Răzvan Rusu a menţionat că fondurile administrate de Certinvest intenţionează să subscrie în IPO-ul Electrica.
Oferta publică primară iniţială de vânzare a unui număr de 177.188.744 acţiuni 'Electrica' SA se va derula în perioada 16 – 25 iunie 2014, potrivit prospectului aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri, 11 iunie, un proiect de hotărâre pentru aprobarea strategiei de privatizare prin oferta publică de majorare a capitalului social prin aport de capital privat al SC Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice ''Electrica'' – SA Bucureşti.
Conform ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, limita de preţ pentru listarea Electrica este de minimum 11 lei/acţiune, iar maximul de listare se ridică la 13,5 lei/acţiune.
'(..) Dacă mergem pe minim, dar sigur ne dorim să depăşim acest minim, societatea poate să obţină, se va lista numai dacă va obţine minim aproximativ 435 de milioane de euro', a afirmat, miercuri, la finalul şedinţei săptămânale de Guvern, Nicolescu.
Ulterior adoptării deciziei în Guvern şi acordului de listare al ASF, până pe 26 iunie va fi derulat un 'road show' care include şi Londra, iar data listării efective va fi în jur de 3 iulie.
Road-show-ul pentru listarea Electrica a început marţi dimineaţă, după ce ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, împreună cu reprezentanţi ai conducerii societăţii de stat şi ai sindicatului de intermediere s-au întâlnit la Londra cu oficiali ai Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
Dialogul dintre părţi a vizat prospectul Electrica, în special regulile de guvernanţă corporativă care urmează să fie implementate, după listare, în societatea de stat.
Grupul Electrica este lider în distribuţia şi furnizarea de energie electrică în România. Segmentele de activitate de bază ale Grupului sunt distribuţia de energie către utilizatori şi furnizarea de energie către consumatori casnici şi non-casnici.
Activitatea de distribuţie de energie electrică a Grupului Electrica este cea mai mare din România, atât în termeni de cantitate de energie electrică distribuită către utilizatori, cât şi după numărul de utilizatori. Potrivit ANRE, în 2013, Grupul a distribuit 16,1 TWh de energie electrică, reprezentând 39% din energia electrică distribuită în România, către aproximativ 3,6 milioane de utilizatori.AGERPRES