Telefoane şi televizoare cu ecrane cât mai mari, tablete care pot rula mai multe sisteme de operare, imprimante 3D, calculatoare de mărimea unui card SD şi electronice purtabile, aşa ar putea fi rezumată cea de-a 47 ediţie a Consumer Electronics Show (CES).
Consumer Electronics Show (CES) este cea mai importantă expoziţie de electronice din lume care dă tonul pentru tendinţele întregului an. La ediția din acest an au participat peste 1.550 de companii de tehnologie, în peste 3.220 de standuri, care au fost vizitate de peste 155.000 de persoane. Cea mai importantă tendinţă care poate fi remarcată la această ediţie este legată de dispozitivele electronice purtabile. Intel, cel mai mare producător de procesoare din lume, a prezentat la CES o serie de gadgeturi purtabile revoluţionare. Unul dintre acestea este Edison, un computer încorporat într-un dispozitiv de tip card SD bazat pe tehnologia Quark.
Acest computer va suporta o multitudine de sisteme de operare şi va fi disponibil în vara ac
Ceasuri inteligente au mai fost prezentate de companii precum Pebble, Archos, Sony şi de unele mai puţin cunoscute precum Kronoz, Cookoo, Sonostar, Metawatch, Burg, şi Pine.
Un alt tip de gadgeturi purtabile care au făcut furori la CES au fost brăţările inteligente. Acestea pot calcula pașii și caloriile şi îi ajută pe utilizatori să îşi îmbunătăţească forma fizică. Astfel de produse au fost lansate de Fitbit, Jawbone UP, Nike, Sony şi Razer. Tot în categoria electronicelor purtabile intră şi ochelarii de realitate augumentată. După ce Google a anunţat ochelarii săi, mai multe companii s-au grăbit să intre pe acest segment. Printre acestea se numără Epson, Vuzix sau GlassUp. Ochelarii inteligenţi oferă posesorilor notificări precum mesaje sau emailuri primite şi multe alte lucruri.
Ecrane tot mai mari
Dacă la calculatoare tendinţa este de miniaturizare, la telefoane şi telefoane se merge către ecrane din ce în ce mai mari. Sud-coreenii de la Samsung şi LG au făcut ca de obicei spectacol la CES unde au prezentat televizoare curbate de mari dimensiuni.
Samsung şi-a extins gama de televizoare cu cel mai mare model ultra HD din lume, de 110 inchi, un set de șase televizoare curbate, precum și cel mai mare televizor curbat ultra HD, de 105 inchi. LG a prezentat, la rândul său, un televizor de 105 inchi ultra HD, dar mai impresionant a fost modelul de 79 de inch care se poate curba după pofta utilizatorului. Samsung şi Sharp au prezentat şi prototipuri de TV-uri 8K, însă acestea nu vor fi lansate prea curând.
În privinţa telefoanelor, producătorii nu s-au înghesuit cu modele inedite, majoritatea aşteptând târgul din Barcelona, de la finele lunii viitoare. Cel mai spectaculos smartphone lansat în cadrul CES, anul acesta, a fost Sony Xperia Z1 Compact. Acesta aduce laolaltă toate tehnologiile Sony regăsite la vârful de gamă Xperia Z1, într-o formă compactă.
Imprimantele 3D, pe val
La această ediţie a CES nu mai puţin de 30 de firme au venit să îşi prezinte imprimantele 3D. Aceste produse se anunţă a fi vedetele acestui an, preţurile acestora fiind în scădere. Dacă anul trecut, producătorii au prezentat imprimante capabile să reproducă tot felul de obiecte 3D, anul acesta am asistat la lansarea primelor imprimante 3D pentru mâncare. Chefjet este una dintre companiile care au prezentat două imprimante care fac ciocolată şi alte produse bazate pe zahăr. Versiunea de bază costă 5.000 de dolari, iar cea de vârf costă 10.000 de dolari. Într-un viitor nu prea îndepărtat, un astfel de dispozitiv se va găsi în orice casă, sunt de părere specialiştii.