CES 2016: Tehnologiile care ne vor schimba viaţa

Televizoare mai subţiri, case inteligente, roboţi, drone şi maşini inteligente, acesta este viitorul în materie de tehnologie dacă ar fi să ne luăm după gadgeturile prezentate anul acesta la Consumer Electronics Show, cel mai mare târg de tehnologie din lume.

Luna ianuarie este cea mai importantă pentru jucătorii din tehnologie. În timp ce majoritatea naţiunilor se confruntă cu geruri năpraznice, companiile de tehnologie şi pasionaţii de gadgeturi merg în deşert, în Las Vegas mai exact, locul unde se desfăşoară cea mai mare expoziţie de tehnologie din lume, Consumer Electronics Show. Expoziţia  a debutat, în New York, în anul 1967 şi avea loc o dată la doi ani, în diferite oraşe din SUA. În anul 1998, show-ul s-a mutat permanent la Las Vegas şi se desfăşoară în fiecare an. CES este locul unde se prezintă tehnologii inovatoare, iar unele dintre acestea devin produse de masă cum a fost cazul video recorder-ului, altele eşuează lamentabil cum a fost Apple Pippin, un dispozitiv, jumătate computer, jumătate consolă de jocuri. În ultimii ani, show-ul este dominat de companiile asiatice, de vreme ce Apple, Microsoft, Amazon, sau Alphabet au decis să organizeze propriile evenimente unde îşi prezintă produsele.

Anul acesta, în Las Vegas, majoritatea expozanţilor au venit la târg cu produse dedicate caselor inteligente. Deşi telefoanele mobile şi televizoarele sunt printre cele mai populare produse, acestea nu cresc suficent de repede precum dispozitivele care se conectează la internet, conform unui studiu efectuat de Asociaţia Consumatorilor de Tehnologie, care organizează CES. Spre exemplu, dispozitivele dedicate caselor inteligente, precum camerele video, termostatele, încuietorile, vor înregistra o creştere de 21% până la 8,9 milioane de unităţi anul acesta, adică 1,2 miliarde de dolari. Un alt studiu al companiei de consultanţă McKinsey & Co arată că piaţa dispozitivelor conectate va depăşi 11 trilioane de dolari până în 2025.

Sănătatea, pe primul loc

Sistemele care monitorizează sănătatea au fost şi anul acesta în prim plan de la ceasuri, brăţări, cântare şi până la ochelari inteligenţi. Samsung a prezentat un prototip denumit Welt care arată ca o curea normală. Aceasta poate înregistra informații despre dimensiunea taliei utilizatorului, obiceiuri alimentare, număr de pași, dar și despre timpul pe care acesta îl petrece așezat. Aceste date sunt direcționate către o aplicație care le analizează și oferă un plan personal de îmbunătățire a sănătății și de control al greutății corporale. Oakley și Intel au prezentat Radar Pace – ochelari inteligenți care dispun de un sistem de antrenament în timp real, activat de voce. Ochelarii inteligenți sunt creați pentru a oferi alergătorilor, cicliștilor și sportivilor feedback și analiză pe loc, contribuind la urmărirea progresului și la îmbunătățirea performanței în timp real. HTC şi Under Armour au lansat o brăţară, o centură pentru piept şi un cântar cu Wi-Fi care măsoară, monitorizează şi gestionează cele mai importante mecanisme de sănătate şi fitness – somnul, activitatea fizică şi nutriţia.

Casele vor deveni mai inteligente

Dacă în prezent casele inteligente au termostate care pot fi comandate de pe telefonul mobil şi becuri cu bluetooth şi difuzor încorporat, în curând vor exista tot mai multe electrocasnice conectate la internet. Germanii de la Bosch au creat o companie separată care se va ocupa cu dezvoltarea de soluţii pentru case inteligente. Spre exemplu, o nouă soluție care poate raporta efracțiile și poate ajuta la controlul încălzirii pentru a economisi energia. De luna aceasta, clienții vor putea comanda online primele produse Bosch din acest domeniu. Acestea includ consola de comandă Bosch pentru casa inteligentă, un termostat inteligent și un sistem de contact pentru uși sau ferestre. Sud-coreenii de la LG au prezentat un frigider care îţi aprinde lumina din interior şi îţi arată ce conţine atunci când se ciocăne în uşă. Samsung a venit cu un frigider care alcătuieşte lista de cumpărături şi care redă muzică. Un alt dispozitiv util într-o casă inteligentă a fost adus de compania Hydrao. Este vorba de un duş care se conectează la telefonul mobil şi avertizează utilizatorul în legătură cu cantitatea de apă consumată.

Televizoarele devin din ce în ce mai subţiri şi mai deştepte. Cel mai performant model de la LG are doar 6.6 mm grosime, marginile  sunt aproape insesizabile, iar boxele realizează modificări pentru ca sunetul să fie perfect ajustat pentru condițiile din camera în care se află. În ceea priveşte calitatea imaginii, LG UH9500 afișează peste un miliard de culori. Rivalii de la Samsung vor lansa pe piaţa televizoare cu o nouă interfaţă Smart Hub prin care utilizatorii vor putea comuta între conținut activ liniar, conținut OTT (over-the-top) și alte dispozitive conectate, inclusiv console de jocuri sau playere Blu-Ray. De asemenea, telecomanda televizorului va recunoaște instantaneu dispozitivele astfel încât utilizatorii vor putea controla întregul sistem de divertisment al casei.

Roboţi şi drone

Spaţiu dedicat roboţilor a crescut cu 71% anul acesta, iar companiile nu au dezamăgit. Intel a prezentat un Segway de la Ninebot, care se poate transforma într-un robot. Platforma folosește noua cameră Intel RealSense ZR300 pentru a naviga în medii complexe și pentru a interacționa inteligent cu utilizatorii și senzorii din casă, fiind alimentată de un procesor Intel Atom. Segway intenționează să facă robotul disponibil comercial și va introduce inițial un kit de dezvoltare în a doua jumătate a acestui an. Un alt robot este Buddy. Acesta recunoaşte membrii familiei şi poate suna la Poliţie în caz de urgenţă. Majoritatea roboţilor prezentaţi sunt însă creaţi pentru divertisment. La fel de populare au fost şi dronele precum Disco, un prototip al celor de la Parrot. Aceasta se prezintă sub forma unui avion de mici dimensiuni şi este echipată cu o cameră fish-eye, autonomia de zbor fiind de 45 de minute.  Intel a prezentat Yuneec Typhoon H cu tehnologie Intel RealSense, care permite capabilități de evitare a coliziunii și care va fi disponibil în primul semestru al lui 2016.

Unul dintre cele mai utile gadgeturi lansate anul acesta la CES 2016 este Lagbar iLi, un dispozitiv care traduce instant în limbile engleză, chineză şi japoneză, fără a avea nevoie de o conexiune la internet şi Bluetooth. Utilizatorul nu trebuie decât să ţină un buton apăsat atunci când vorbeşte şi unitatea traduce automat cuvintele.

De la CES 2016 nu au lipsit nici maşinile electrice, care reprezintă viitorul, cel mai impresionant model fiind al celor de la Faraday Future. Conceptul FFZero 1 este complet electric şi are 1.000 de cai putere. Maşina va fi pusă în vânzare peste doi ani. De asemenea, Nvidia a lansat Drive PX 2, cel mai inteligent computer auto, proiectat pentru noua generație de mașini autonome. Sistemul are la bază cele mai avansate unități de procesare grafică NVIDIA, pentru a oferi siguranță la 360 de grade în timpul șofatului. Concret, sistemul determină cu precizie poziția mașinii, calculându-i astfel o traiectorie sigură.

 

Acest articol a fost publicat în numărul 2 al revistei Capital, din 11-17 ianuarie.