Peste trei mii de companii din lumea întreagă au luat parte la cel mai important târg de tehnologie de la început de an, CES 2023. Giganții tech, dar și producătorii de automobile și-au prezentat cele mai recente inovații, dar și planurile pentru următorii ani. Mașini zburătoare, televizoare fără fire și ochelari capabili să traducă conversații în timp real, toate acestea au fost dezvăluite la Consumer Electronics Show 2023.
Mercedes-Benz a făcut un mare anunț la CES 2023. Producătorul german de automobile de lux va construi propria sa rețea de încărcare a vehiculelor electrice, concurând astfel cu liderul vânzărilor de mașini electrice Tesla. Rețeaua va fi construită în America de Nord anul acesta și va costa puțin peste 1 miliard de euro.
Mercedes-Benz va oferi astfel 400 de stații de încărcare cu peste 2.500 de prize de mare putere.
Rețeaua va fi extinsă în Europa și în alte țări până în 2030 și vor fi în total 2.000 de stații de încărcare și peste 10.000 de prize în întreaga lume. Stațiile de încărcare vor putea fi accesate de toate autoturismele electrice, indiferent de brand.
Primul prototip de mașină electrică dezvoltat de Sony și Honda
Cu această ocazie a fost prezentată și primul prototip de mașină electrică dezvoltat de Sony și Honda, sub marca Afeela. Autoturismul este dotat cu 40 de senzori care ajută mașina să recunoască obiecte în trafic și va avea astfel un grad ridicat de autonomie. Mașinile vor concura cu cele ale unor mărci precum Mercedes-Benz, BMW, Volvo și Audi, deci vor costa zeci bune de dolari. Sony a spus că vor fi și servicii pe abonament, astfel că unele opțiuni vor putea fi accesate doar contra cost.
O inovație spectaculoasă a venit și din partea producătorului german BMW, care a creat o mașină capabilă să-și schimbe culoarea. Mașinile sunt dotate cu mai multe panouri care își schimbă culoarea și interacționează cu șoferul printr-un afișaj frontal care redă expresii faciale.
Perechea de ochelari inteligenți cu realitate augmentată
Sunt și premiere pe piața televizoarelor. LG a prezentat un model de TV wireless. Televizorul are doar un fir de alimentare, fără să mai existe vreun alt tip de conexiune, precum cablu, sisteme audio sau console de jocuri. Are însă un dispozitiv central la care se conectează toate acestea, iar acesta transmite mai departe wireless imaginea și sunetul către display-ul de 246 de centimetri.
La CES a fost prezentată și perechea de ochelari inteligenți cu realitate augmentată dezvoltați de o companie din China. Ochelarii pot fi folosiți pentru a naviga, pot reda notificări de pe telefonul mobil, să filmeze, dar și să traducă. Dacă utilizatorul poartă o conversație cu o altă persoană într-o limbă necunoscută, ochelarii vor afișa o traducere automată live. Mai mult, ochelarii pot fi folosiți și de persoanele cu probleme de vedere ca niște ochelari tipici de zi cu zi.
La târgul de tehnologie din Las Vegas a fost adusă și prima mașină zburătoare care va putea fi cumpărată din 2026. Denumită ASKA A5, mașina funcționează la sol ca un autoturism normal, având 4 roți și poate decola în mai puțin de 5 secunde. Vehiculul are o autonomie pretinsă de 400 de kilometri în aer. Preţul maşinii zburătoare se ridică la 789.000 de dolari.