Sindicatele au obţinut amânarea cu trei zile a discutării în Consiliul Economic şi Social a Memorandumului cu FMI.

Discutarea memorandumului în CES a fost amânată pentru luni, a declarat preşedintele CES, Florian Costache. „Am decis amânarea discutării memorandumului cu FMI pentru luni, la ora 13:00, în urma solicitării sindicatelor. Patronatele sunt de acord cu această amânare”, a spus Costache.

Liderii confederaţiilor sindicale au cerut miercuri preşedintelui CES să amâne pentru luni şedinţa plenului CES pentru discutarea memorandumului cu FMI, deoarece nu au primit încă datele de la Ministerul Finanţelor privind cifrele exacte pe care se fundamentează măsurile de austeritate.

Preşedinţii celor cinci confederaţii sindicale s-au întâlnit, miercuri, pentru a stabili propunerile pe care le vor prezenta la Consiliul Economic şi Social în cazul scrisorii de intenţie cu FMI.

Sindicatele au propus ca vineri să lucreze comisia de specialitate a CES, iar întrunirea extraordinară a plenului Consiliului să fie reprogramată pentru luni, în cazul în care datele vor ajunge la sindicate miercuri sau joi.

Liderii sindicali au precizat că CES nu poate da un aviz în cazul scrisorii de intenţie cu FMI dacă cei 15 reprezentanţi ai sindicatelor în Consiliu nu participă la şedinţa plenului.

Pentru a primi aviz favorabil, documentul are nevoie şi de acordul sindicatelor

Scrisoarea de intenţie cu FMI va putea trece de CES şi fără acordul sindicatelor. CES are 45 membri, din care 15 de la sindicate, 15 din partea patronatelor şi 15 de la Guvern.
Avizul favorabil necesită acordul a trei pătrimi din voturile celor prezenţi. Pentru a fi luată o decizie în CES este nevoie ca toate părţile să fie prezente.

În urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au propus, ca măsuri pentru încadrarea într-un deficit bugetar de 6,8% din PIB în 2010, reducerea fondului de salarii bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi o scădere masivă a subvenţiilor, în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA.