CET Giurgiu „se duce” la ruşi

Pachetul de acţiuni deţinut de stat, prin Consiliul Judeţean, la Uzina Termoelectrică Giurgiu va fi vândut integral firmei Global International 2000, controlată indirect de către investitori ruşi, pentru 21,7 milioane lei, iar cumpărătorul îşi va asuma şi datoriile uzinei, de peste 88 milioane lei. Cumpărătorul va prelua astfel 9.424.999 acţiuni, reprezentând întregul pachet de acţiuni emis de societate şi va plăti 2,305 lei pentru fiecare acţiune, dar în mod eşalonat, c

Pachetul de acţiuni deţinut de stat, prin Consiliul Judeţean, la Uzina Termoelectrică Giurgiu va fi vândut integral firmei Global International 2000, controlată indirect de către investitori ruşi, pentru 21,7 milioane lei, iar cumpărătorul îşi va asuma şi datoriile uzinei, de peste 88 milioane lei.

Cumpărătorul va prelua astfel 9.424.999 acţiuni, reprezentând întregul pachet de acţiuni emis de societate şi va plăti 2,305 lei pentru fiecare acţiune, dar în mod eşalonat, cu un avans de 5% (puţin peste un milion de lei) din preţul de cumpărare la data semnării contractului. Diferenţa va fi plătită în trei rate, de 8,2 milioane lei, 6,5 milioane lei şi, respectiv, 5,8 milioane lei, au declarat agenţiei Mediafax surse din administraţia locală.

Prin contract, cumpărătorul s-a obligat să asigure alimentarea cu energie termică a populaţiei şi firmelor din municipiul Giurgiu pe o perioadă de zece ani, prin trecerea cu plată în patrimoniul judeţului Giurgiu a activelor utilizate la producerea şi distribuţia agentului termic. Astfel, după realizarea transferului dreptului de proprietate, statul va prelua aceste bunuri imobile şi mobile ale centralei termice Giurgiu, dar şi alte active, pentru care va plăti o sumă totală de 12,2 milioane lei.

În aceste condiţii, primele două rate din preţul total de cumpărare, de 8,2 milioane lei şi de 6,5 milioane lei, vor fi achitate de investitor la câte un interval de câte zece zile după ce statul va cumpăra la rândul său aceste active, iar ultima rată, de 5,8 milioane lei, va fi achitată în interval de un an.

Pentru garantarea plăţii preţului de cumpărare, investitorul va constitui o garanţie reală imobiliară asupra întregului pachet de acţiuni.

Activele utilizate la producerea agentului termic trebuie preluate înapoi de stat în maximum zece zile lucrătoare de la data transferului dreptului de proprietate, iar restul activelor vor fi transferate în zece zile lucrătoare de la încheierea procesului verbal de recepţie la punerea în funcţiune a instalaţiilor de producere a energiei termice, dar nu mai târziu de 2 decembrie 2010.

Contractul obligă totodată cumpărătorul „să nu ţină răspunzător” vânzătorul pentru datoriile, creanţele sau pierderile societăţii. Uzina Termoelectrică Giurgiu înregistrează obligaţii bugetare neachitate de peste 88 milioane lei.

Cumpărătorul a fost asistat în negocierile cu reprezentanţii statului de către casa de avocatură „Boştină şi Asociaţii”.

Contactaţi de Mediafax, reprezentanţii casei de avocatură au declarat că nu doresc să comenteze în acest moment al tranzacţiei.

Uzina din Giurgiu, la care lucrează 271 angajaţi, a fost înfiinţată ca urmare a reorganizării Termoelectrica, în 2001, şi are un capital social de 94.249.990 lei, împărţit în 9.424.999 acţiuni nominative ordinare, având fiecare o valoare nominală de 10 lei.

Firma Global International 2000 este controlată de Global Energy Investment SRL, condusă de către Boris Golovin, care, potrivit presei centrale, este reprezentantul în România al oamenilor de afaceri ruşi Oleg Deripaska şi Igor Ziuzin.

SURSA: Mediafax