Mai mult de jumătate din britanici – 54% – cred de asemenea că ultimii 40 de ani de când Marea Britanie este membră a UE au avut un efect "negativ" asupra ţării şi 81% sunt fericiţi că nu folosesc euro.

Rezultatele sondajului sunt mai mult sau mai puţin asemănătoare cu cele ale unui sondaj din decembrie 2010, când 48% din subiecţi s-au exprimat pentru ieşirea din UE, notează EUObserver.

Pe fondul discuţiilor din UE privind o nouă uniune bancară şi politică, purtătorul de cuvânt al Foreign Office a declarat pentru EUObserver că, în conformitate cu Legea UE din 2011, un referendum se declanşează în mod automat ‘dacă oricare din aceste schimbări conduc la un transfer de competenţe de la Marea Britanie la UE".

Alegerile britanice sunt, de asemenea, un factor în decizia privind organizarea unui referendum, notează EUObserver.

Ryan Bourne, analist la un think tank din Londra, Centrul pentru Studii Politice, a spus că atunci când au loc alegeri – fie în 2015 când a fost planificat, fie mai devreme – fiecare partid va trebui să adopte o poziţie clară în privinţa UE. În opinia sa, Partidul Conservator ar putea decide organizarea a două referendumuri.

În primul referendum, ar cere oamenilor să voteze Da sau Nu la o listă de cerinţe adresate Bruxelles-ului, precum exceptarea Marii Britanii de la aplicarea legilor privind ocuparea forţei de muncă, financiare, sociale şi comerciale. Dacă populaţia susţine această listă, dar UE o respinge, al doilea referendum va fi pe tema ieşirii ţării din UE.

Bourne a adăugat că populaţia britanică este mai eurosceptică decât guvernul. "O mulţime de oameni au convingerea că, ca naţiune suverană, legile noastre trebuie determinate prin intermediul propriilor noastre instituţii democratice", a explicat analistul. "Oamenii realizează că, pentru a ieşi din criză, avem nevoie de creştere economică, dar cred că unele legi care vin de la Bruxelles ucide, de fapt, creşterea".

Frederic Vincent, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a spus că Bruxelles-ul va comenta doar după ce guvernul de la Londra va anunţa concret desfăşurarea unui astfel de referendum.