Cipru, Slovacia şi România – cei mai puţin activi cetăţeni din UE

Aproximativ 11,9% din locuitorii adulţi ai Uniunii Europene se declarau în 2015 cetăţeni activi, ceea ce înseamnă că au participat la mitinguri, au semnat petiţii sau au participat în alt mod la activităţi legate de grupurile politice, asociaţii sau partide, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Cea mai ridicată rată a cetăţeniei active se înregistrează în Franţa (24,6%), Suedia (22,1%) şi Olanda (24,6%), iar cea mai scăzută rată de participare era în Cipru (2,1%), Slovacia (2,8%) şi România (3,6%). 

Oamenii cu un nivel mai ridicat de educaţie tind să fie mai activi. Aproximativ 20,8% dintre cetăţenii UE cu educaţie terţiară au participat la activităţi legate de cetăţenia activă, peste ratele persoanelor care au absolvit liceul (11,4%) şi a celor cu un nivel mai scăzut de educaţie (5,6%). 

Un alt factor care afectează cetăţenia activă este venitul. Oamenii cu venituri mai ridicate tind să fie cetăţeni mai activi. Rata cetăţenilor activi cu venituri ridicate a ajuns la 17,9%, în timp ce pentru cetăţenii cu cel mai scăzut venit rata este de 8,9%. 

AGERPRES