Ce pensii primesc în 2025 cei care nu au muncit niciodată în Germania
Sistemul de pensii din Germania continuă să fie un subiect de dezbatere intensă, având în vedere cei aproximativ 22 de milioane de beneficiari. Mulți pensionari se confruntă în continuare cu venituri insuficiente, în ciuda anilor de muncă și contribuțiilor constante.
Însă ce se întâmplă cu cei care nu au lucrat niciodată sau au avut doar perioade scurte de activitate? Au și ei dreptul la sprijin financiar la bătrânețe?
Cine are dreptul la pensie în Germania
Pentru angajați, criteriile pentru pensii sunt clar definite. O persoană trebuie să fi contribuit cel puțin cinci ani la asigurarea de pensii pentru a avea dreptul la o pensie standard pentru limită de vârstă sau la o pensie de invaliditate.
Angajații acoperiți de asigurări sociale prin angajator sunt obligați să plătească contribuții la sistemul de pensii, însă independenții și funcționarii publici nu sunt obligați să contribuie.
În schimb, șomerii de lungă durată, cei care nu au muncit niciodată și persoanele care nu sunt capabile de muncă nu beneficiază de pensie. Statul german nu acoperă contribuțiile pentru acești oameni, ceea ce înseamnă că la bătrânețe nu pot primi pensie și trebuie să apeleze la alte forme de sprijin, transmite Ziarul Românesc.
Ce ajutor oferă statul celor fără pensie
Pentru cei care nu au muncit niciodată și nu au contribuit la sistemul de pensii, statul oferă garanția de bază (Grundsicherung). Acest beneficiu este destinat persoanelor care au atins vârsta de pensionare, dar care nu dispun de venituri suficiente pentru a-și acoperi cheltuielile de trai.
Garanția de bază acoperă costurile de cazare, încălzire, asigurări de sănătate și îngrijire medicală, precum și contribuțiile necesare pentru acoperirea nevoilor de bază. Conform legislației germane, oricine are un venit sau o pensie mai mică de 924 de euro pe lună poate solicita acest sprijin.
Cât este garanția de bază în 2025
Cuantumul garanției de bază depinde de mai mulți factori, inclusiv de averea personală și venitul partenerului. Totuși, pentru anul 2025, tarifele standard sunt următoarele:
- 563 de euro pentru adulții care locuiesc singuri sau într-un apartament comun.
- 506 euro pentru soții și partenerii de viață care locuiesc împreună.
- 506 euro pentru persoanele cu dizabilități care locuiesc în aranjamente speciale de locuit.
Înainte de a beneficia de această garanție, solicitantul trebuie să își epuizeze mai întâi bunurile proprii. De asemenea, garanția de bază trebuie solicitată anual, deoarece plata este valabilă doar pentru o perioadă de 12 luni, iar cererea este reevaluată în fiecare an.