„Consultarea pe care o lansăm astăzi adresează tuturor europenilor întrebarea: Ce viitor ne dorim pentru noi, pentru copiii noştri şi pentru Uniunea pe care am construit-o? A venit momentul ca europenii să îşi facă auzită vocea, clar şi răspicat, atât în legătură cu chestiunile care îi privesc, cât şi în legătură cu ce aşteaptă de la conducătorii lor în această privinţă", a declarat preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.
Această consultare unică, ce face parte din dezbaterea mai largă privind viitorul Europei lansată la 1 martie 2017 prin Cartea albă a Comisiei pe această temă, a fost pregătită de un grup de 96 de cetăţeni din 27 de state membre (cu excepţia Marii Britanii care va părăsi UE), care s-au reunit pe 5 şi 6 mai la Bruxelles pentru a redacta împreună un sondaj online alcătuit din 12 întrebări. Reuniunea lor a fost găzduită de Comitetul Economic şi Social European (CESE), un organism consultativ care se doreşte a fi "reprezentantul societăţii civile".
Conform Agerpres, consultarea online se va desfăşura, de asemenea, în paralel cu dialogurile cu cetăţenii în curs organizate de Comisia Europeană şi de statele membre.
În completarea activităţii Comisiei Europene în acest sens, guvernele naţionale organizează acum "dialoguri cu cetăţenii" în toate statele membre, în urma unei iniţiative a Franţei, care a fost susţinută de şefii de stat sau de guvern ai viitoarei UE27.
Consultarea va fi deschisă până în data de 9 mai 2019, când va avea loc summitul UE de la Sibiu. Comisia va prezenta statelor membre, în cadrul Consiliului European din decembrie 2018, un raport intermediar privind procesul care a fost pus în mişcare prin lansarea Cărţii albe. Un raport final va fi prezentat apoi la primul summit UE27 de la Sibiu, la 9 mai 2019, cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor europene.