Cetățenii olandezi sunt tot mai atrași de casele de vacanță premium din Transilvania, bugetul mediu pe care aceștia îl au pentru o casă de vacanță fiind de 260.000 euro.
“Pe fondul unor dobânzi bancare foarte mici și al creșterii consumului, achizițiile de case de vacanță cunosc un trend ascendent în Olanda. Cele mai populare destinații pentru cumpărarea de case de vacanță de către olandezi sunt Spania, Franța și Olanda. Anul trecut, ediția de primăvară a târgului de la Utrecht a fost vizitată de 8.000 persoane, din care 2.000 persoane au participat la sondajul realizat de organizatorii târgului”, a spus Gerard Doedee, reprezentantul grupului de investitori în proiectul Valley21, dezvoltat la Vama Buzăului (Brașov).
Potrivit acestuia, din cei intervievați, 60% au declarat că achiziționează o casă atât pentru folosința personală dar și pentru a o închiria, iar 57% au declarat că vor face o achiziție în decurs de un an de zile. Bugetul mediu pe care olandezii îl au pentru o casă de vacanță este 260.000 euro.
În contextul în care județul Brașov ocupa la începutul acestui an locul doi în România, ca număr de sosiri turiști, conform ultimelor informații publicate de Institutul Național de Statistică, investiția într-o locuință de vacanță în această zonă devine din ce în ce mai profitabilă. O vilă de vacanță de lux poate fi închiriată cu 150-250 euro pe noapte, în funcție de capacitatea și facilitățile pe care le are.
“Achiziția unei a doua locuințe – sau a unei case de vacanță – este un lucru obișnuit în Olanda, destinațiile preferate până acum de olandezi fiind cele tradiționale. Însă interesul pentru Europa de Est și pentru destinații noi, ne-explorate, unde nu se practică turism de masă, este în creștere. De asemenea, creșterea economică a României din 2016 și prognozele favorabile pentru 2017 au stârnit un val de entuziasm față de investițiile în zonă”, a spus și a spus Ben Jager, Consul Onorific al României în Olanda.
Investițiile olandeze în România au atins nivelul de 8,5 miliarde de euro. Alături de Germania și Austria, Olanda s-a menținut, în ultimii șase ani, în topul investitorilor străini în România, cu o pondere cumulată de 50 la sută din total. Potrivit unui barometru publicat în toamna anului trecut, Olanda ocupă primul loc într-un top al investițiilor străine în România, cu 16,1 miliarde de euro alocați din 1990 și până acum, ceea ce reprezintă 15 la sută din total.