Comisarul european pentru Afaceri Interne: Putin are drept scop distrugerea UE

Mai exact, potrivit unui mesaj transmis de la Bruxelles, statele membre UE şi ale Spaţiului Schengen ar trebuie „să reexamineze în profunzime” vizele emise cetăţenilor Federaţiei Ruse. Totul ar trebui făcut pentru eliminarea posibilităţii ca aceste persoane să prezinte un risc de securitate.

Mesajul a fost transmis vineri, 9 septembrie, de către comisarul european însărcinat cu Afaceri Interne, Ylva Johansson, notează jurnaliştii agenţiei AFP.

Războiul reprezintă „o ameninţare şi la adresa securităţii noastre şi trebuie să nu fim naivi. Scopul lui Putin este să distrugă Uniunea Europeană”, a afirmat comisarul european într-o conferinţă susţinută în Finlanda, alături de ministrul de Interne al acestei ţări, Krista Mikkonen.

„Nu putem exclude să vină oameni cu scopul de a provoca o revoltă socială, violenţă, acest gen de lucruri, sau să încerce să facă propagandă. este un lucru pe care trebuie să-l examinăm mai profund”, a adăugat Ylva Johansson.

Potrivit datelor Comisiei Europene, mai puţin de un milion de ruşi deţin, în acest moment, o viză validă pentru Spaţiul Schengen.

Problema delicată a vizelor pentru ruşi, tranşată

Vineri, 9 septembrie, Uniunea Europeană a suspendat în mod oficial acordul semnat în 2017, care facilita emiterea de vize cetăţenilor ruşi. Măsura va intra efectiv în vigoare luni, 12 septembrie.

Comisia Europeană urmează să publice linii directoare, adresate statelor membre UE, prin care acestea să se asigure că acordă prioritate, în emiterea vizelor, „disidenţilor, jurnaliştilor, solicitanţilor din motive umanitare sau familiale”.

„Însă în cazul celor care vin din motive neesenţiale, trebuie să aibă loc, cu adevărat, o examinare foarte, foarte în profunzime (…) şi trebuie să fim mai restrictivi.

Noi spunem că statele membre trebuie să reexamineze vizele deja emise unor ruşi”, a mai declarat, vineri, comisarul european pentru Afaceri Interne.

Ce făceau cetăţenii ruşi într-un stat membru al Uniunii Europene?

Ylva Johansson a oferit drept exemplu şi comportamentul unor cetăţeni ruşi.

„Recent, cetăţeni ruşi se aflau într-un stat membru (UE – n.red.) numai cu scopul de a-i provoca pe refugiaţii ucraineni”, a afirmat oficialul european.

Ylva Johansson a fost întrebată de jurnalişti şi despre decizia Finlandei de a-şi consolida bariera în anumite porţiuni ale frontierei de 1.300 de kilometri cu Rusia.

„Înţeleg întru totul că uneori o barieră este foarte utilă, sau orice formă de barieră fizică. (…) Statelor (membre UE – n.red.) le revine să decidă care este cea mai bună modalitate de a apăra frontierele extrene (…) cu respectarea legislaţiei”, a fost răspunsul dat de comisarul european.