Majoritatea cetăţenilor statelor Uniunii Europene susţin alegerea prin vot direct a preşedintelui Comisiei Europene, arată un sondaj de opinie, în contextul în care în 2019 a fost ignorat rezultatul scrutinului europarlamentar, fiind numită în funcţie Ursula von der Leyen.
Conform unui sondaj realizat de Institutul Euroskopia, 64% dintre cetăţenii europeni susţin alegerea preşedintelui Comisiei Europene prin vot direct.
Cetăţenii Greciei susţin cel mai mult această idee, iar cei ai Italiei, cel mai puţin, relatează Politico.eu.
Modul în care este desemnat preşedintele Comisiei Europene a generat o serie de controverse politice în ultimii ani. În momentul de faţă, Consiliul European numeşte preşedintele Comisiei Europene, fiind necesar votul de confirmare al Parlamentului European.
Începând din 2014, Parlamentul European a propus procedura alegerii preşedintelui Comisiei Europene prin numirea în funcţie a primului candidat de pe lista care câştigă scrutinul europarlamentar. Însă procedura a fost ignorată în anul 2019, fiind propusă în funcţie Ursula von der Leyen, care este în prezent preşedintele Comisiei Europene, deşi primul pe lista Partidului Popular European (PPE, centru-dreapta) fusese Manfred Weber.
Cum se alege președintele Comisiei Europene?
Președintele Comisiei Europene este șeful Comisiei Europene, care reprezintă puterea executivă a Uniunii Europene. Președintele Comisiei conduce un cabinet de comisari, răspunzător în mod colectiv față de Parlamentul European, care este ales direct de către cetățenii UE. Președintele este împuternicit să aloce portofoliile, să remanieze sau să demită comisarii dacă este necesar.
Președintele Comisiei reprezintă Uniunea Europeană în străinătate, împreună cu Președintele Consiliului European și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate.
Postul a fost înființat în 1958. Fiecare nou președinte este numit de Consiliul European și ales în mod oficial de Parlamentul European, pentru un mandat de cinci ani. Actuala președintă este Ursula von der Leyen, care a preluat funcția la 1 decembrie 2019. Este membră a Partidului Popular European (PPE). Ursula von der Leyen este al 13-lea președinte al CE.
Articolul 17 din Tratatul privind Uniunea Europeană, modificat prin Tratatul de la Lisabona, stabilește procedura de numire a președintelui și a echipei sale. Consiliul European votează cu majoritate calificată pentru un candidat la funcția de președinte, ținând cont de ultimele alegeri europene. Această propunere este apoi prezentată Parlamentului, care trebuie să aprobe sau să respingă numirea.
Dacă o majoritate absolută a deputaților europeni îl susțin pe candidat, el/ea este ales. Apoi, președintele, împreună cu Consiliul, înaintează echipa sa Parlamentului pentru a fi examinată. În mod normal, Parlamentul insistă ca fiecare dintre aceștia să se prezinte în fața comisiei parlamentare, care corespunde potențialului lor portofoliu, pentru o audiere publică. Parlamentul votează apoi Comisia în ansamblu; dacă este aprobată, Consiliul European, hotărând cu majoritate calificată, numește președintele și echipa sa în funcție