TMK Hydroenergy Power, parte a Grupului CEZ în România a finalizat de curând una dintre cele mai importante lucrări de investiţii, cu un buget de aproape 3 milioane de lei, pentru a sprijini România să atingă ţintele europene privind cota de energie verde, potrivit unui comunicat al companiei.

Staţia de pompare Timiş Trei Ape, parte a sistemului hidroenergetic din Caraş Severin, a beneficiat de un al doilea transformator şi de încă o pompă multietajată, modernă, de fabricaţie Sulzer. Această staţie are rol atât în transportul apei pentru producţia de energie verde, dar şi pentru a furniza apă industriei din zonă, dar şi Uzinei de apă, pentru potabilizarea acesteia, în vederea alimentării cu apă a locuitorilor din municipiul Reşiţa.

Prin montarea unui al doilea transformator este asigurată atât exploatarea în siguranţă a staţiei de pompare, dar serveşte şi ca o siguranţă în alimentarea cu energie electrică a comunei Brebu Nou – Garana.

Cu noua achiziţie, apa este pompată din lacul de acumulare Timiş Trei Ape până în Canalul Semenic, la o înălţime de 212 metri. Gravitaţional, volumul de apă este procesat astfel în Centralele Hidroenergetice Crăinicel 2, Breazova şi Grebla.

Avantajele investiţiei sunt procesarea unui volum suplimentar de peste 1000 mc/h în centralele proprii; spor de producţie de energie verde de aproape 1 MW/h; posibilitatea de a suplimenta alimentarea cu apă pentru industriale, dar şi pentru locuitorii municipiului Reşiţa, precum şi sporirea siguranţei în alimentarea cu energie electrică a comunei Brebu Nou – Gărâna.

Având în vedere producţia de energie verde la centralele hidroenergetice Crăinicel 1, Crăinicel 2, Breazova şi Grebla în luna iulie 2020, suplimentarea de 1 MWh/lună, raportată la numărul de locuinţe care ar fi putut fi alimentate, energia verde produsă ar fi aprins becul în aproape 568.641 de locuinţe, care consumă în medie 14 kW/zi într-o perioadă friguroasă.

„Grija noastră continuă pentru natură se reflectă şi în lucrările de reabilitare realizate în zone protejate natural, folosind materiale fără impact negativ asupra mediului. Mai mult, la momentul lucrărilor, inclusiv din faza de proiectare a documentelor tehnice, s-a avut în vedere ca activităţile să nu afectează mediul înconjurător sau aşezările umane învecinate amplasamentului instalaţiilor proiectate. În plus, subliniem faptul că unităţile de producţie din surse regenerabile de energie ale Grupului CEZ în România (sistemul hidroenergetic din Caraş Severin şi cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa, aflat la Constanţa) au condus la peste 2,3 milioane tone de CO2 evitată, echivalentă cu costurile sociale de aproape 80 milioane EUR în 7 ani de activitate de producere a energiei electrice”, spun oficialii companiei.

În decembrie 2010, Grupul CEZ în România a achiziţionat 100% pachetul de acţiuni al companiei care deţinea sistemul hidroenergetic de lângă Reşiţa, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 şi Breazova) şi amenajările hidro aferente de la Timiş Trei Ape, Gozna, Văliug şi Secu, având o capacitate totală instalată de aproximativ 22 MW după procesul de retehnologizare şi o productie de circa 70GWh/an.

Staţia de pompare de la barajul Timiş Trei Ape a fost dat în folosinţă în anul 1970, are forma unui trifoi, în suprafaţă de 45 ha, cu un volum de aproape 4,5 milioane mc şi o adâncime a apei la baraj de 30 m.