În proiectul SMART TRANSOFRMATION, CEZ va investi 95 de milioane de euro până în 2020.

Aceasta este doar una dintre prioritățile companiei care și-a propus investiții consistente în proiecte care urmăresc îmbunătățirea gradului de confort al clienților și promovează energia verde.

1. Ce program de investiții și-a bugetat Grupul CEZ în acest an în România? Și cât a fost realizat până în prezent?

Anul acesta, Distribuție Oltenia are bugetate în rețeaua de distribuție 178,3 milioane lei cheltuieli de investiții. Obiectivele principale ale programului de investiții au vizat scăderea consumul propriu tehnologic prin modernizarea rețelelor de distribuție de joasă tensiune, securizarea branșamentelor și scoaterea acestora la limita de proprietate.

Astfel, în 2017, printre cele mai importante investiții derulate se numără integrarea în sistemul SCADA a patru stații de transformare 110/20 kV care vor contribui la creșterea procentului de stații de transformare modernizate în județul Gorj la peste 95 %, obiectiv pe care îl avem în vedere pentru toate județele din aria noastră de operare. Alte stații de transformare 110/20 kV au fost modernizate până acum și în județul Argeș, iar în județul Dolj am demarat o lucrare pentru realizarea unei astfel de stații pentru a susține dezvoltarea zonei industriale de est a Craiovei.

Procentul de cheltuieli de investiții realizat în primele 9 luni ale acestui an de către Distribuție Oltenia este 80,80% din total.

2.Care sunt principalele proiecte derulate în acest an? Și care este rolul acestora?

Prin proiectul SMART TRANSFORMATION inițiat în 2016, Distribuție Oltenia continuă procesul de transformare într-o companie care să răspundă nevoilor în schimbare ale clienților săi, bazată pe o strategie solidă de digitalizare, automatizare și tehnologii SMART cu scopul de a obține o rețea adaptabilă și un management flexibil al acesteia.

 

Anul acesta, proiectul și-a demonstrat importanța și a obținut recunoaștere la nivel național, fiind premiat la categoria „Inițiativa anului în energie” la Energy Awards Gala 2017.

Totodată, pe lângă automatizarea activității de distribuție a energiei electrice, Grupul CEZ în România are în vedere proiecte precum contorizare inteligentă, serviciile de eficiență energetică, mobilitatea verde.

Promotori ai mobilității verzi, în anul 2015 am inaugurat două stații electrice de încarcare a mașinilor electrice la care alimentarea se face gratuit pentru toți clienții noștri și proprietarii de mașini electrice/ hybrid. Totodată, am adăugat și două vehicule electrice în flota noastră auto.

În acest domeniu intenționăm să ne extindem infrastructura de stații de încărcare a mașinilor electrice.

O alta direcție importantă către care Grupul CEZ în România își îndreaptă atenția în fiecare an este zona de responsabilitate socială în care derulăm proiecte pe termen mediu și lung în domenii precum educație, sănătate și cultură.

3. Care este importanța inovației în sectorul în care activați? Și ce proiecte inovatoare aveți în derulare/pregătire?

Inovația este motorul societății, iar în domeniul energetic inovația a devenit o necesitate.

Întrucât noi tehnologii apar în toate domeniile, suntem pregătiți să investim aproximativ 95 de milioane de euro în proiectul SMART TRANSFORMATION până în anul 2020. Acest lucru se va traduce în sisteme inteligente care să ne permită pe de-o parte să gestionam eficient solicitările suplimentare ale clienților, iar pe altă parte să reducem semnificativ timpul de intervenție, de la momentul primirii informației până la remedierea situației cu efecte în îmbunătățirea gradului de confort al clienților noștri.

Un alt proiect inovator care se numără printre prioritățile Grupului CEZ în România este legat de dezvoltarea și implementarea soluțiilor pentru mașinile ce folosesc energia electrică.

 

Pe lângă cele două stații electrice de alimentare a mașinilor electrice de la Craiova și Pitești, intenționăm să ne extindem infrastructura de stații de încărcare a mașinilor electrice/ hybrid și să dezvoltăm un concept propriu de stație în viitorul apropiat, o stație de încărcare sub marca CEZ.

Timișoara este următorul oraș spre care ne-am îndreptat atenția pentru montarea unei noi stații de încărcare. Totodată, suntem interesați de eficiența energetică.

4. Care este părerea d-voastră referitoare la contorizarea inteligentă? Și în ce stadiu vă aflați cu implementarea proiectului?

Începând cu anul 2012, Distribuție Oltenia a investit în contoare inteligente de producție românească, de înaltă tehnologie, peste 22,6 milioane lei până în acest moment, implementarea sistemelor de măsurare inteligentă reprezentând o parte importantă din strategia pe termen mediu și lung a companiei.