„BREXIT aduce multe probleme pe termen mediu si lung, Guvernul României continuă parteneriatul strategic cu Marea Britanie în domenii importante cum ar fi energia, agricultara, IT, auronautică, turism, apărare și securitate”, a declarat Cezar Radu.
Potrivit acestuia, BREXIT nu afectează România comparativ cu alte state din regiune, „expunerea investitorilor străini în România fiind redusă”. “Un element important este migrația, populația de cetățeni români în Marea Britanie reprezintă aproximativ 175.000 de persoane. Românii stabiliți în Marea Britanie reprezintă numai 1,1% din numărul total de imigranți. Sumele pe care cetățenii români din Marea Britanie le trimit rudelor în țară nu reprezinta valori deosebite. Anul trecut, imigranții români din Marea Britanie au trimis rudelor din România aproximativ 100 milioane de dolari, doar 3% din total banilor trimiși de diaspora”, a mai precizat secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice,
Majoritatea cetăţenilor români aflaţi în Marea Britanie lucrează în IT şi sănătate
Un impact negativ îl reprezintă reducerea numărului de elevi și studenți români din Marea Britanie din majorării taxelor. „Cresc taxele pentru elevii și studenții români din Marea Britanie. Studenţii beneficiază de împrumuturi care să le permită achitarea taxelor pe perioada studenţiei. Totodată, Brexit aduce un impact negativ asupra situației absorbței fondurilor euopene. Ţările cu absorbție slabă de fonduri vor avea de suferit. Se va schimba balanța de puteri, Germania s-ar putea întări mai mult. BREXIT duce la diminuarea bugetului UE, în acest an va avea loc o rectificare a bugetului european, se taie 10-15% din fonduri pentru dezvoltare regional”, a punctat oficialul guvernamental.