Indicatorul de Încredere Macroeconomică, creștere de 8,6 puncte

În ceea ce privește riscurile pe termen lung, pe primul loc rămân aspectele geopolitice, în special dezinformarea, conflictele armate și atacurile cibernetice, conform datelor prezentate de Asociația CFA România.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut în luna februarie cu 8,6 puncte până la valoarea de 60,7 puncte. Această situaţie s-a datorat majorării ambelor componente ale indicatorului”, a transmis asociația într-un comunicat.

În legătură cu cursul de schimb EUR/RON, peste 83% dintre participanți prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Restul se așteaptă o stagnare.

Astfel, valoarea medie a anticipațiilor pentru următoarele 6 luni este de 5,0029 lei pentru un euro. Pentru următoarele 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este de 5,0500 lei pentru un euro, potrivit CFA România.

“Ulterior şocului fiscal din ianuarie, care a redus încrederea în economie, în februarie încrederea în economie a revenit către trendul din a două partea anului anterior.

În privinţa riscurilor pe un orizont de 10 ani, pe primul plan rămân tot riscurile geopolitice, în special dezinformarea, conflictele armate între state precum şi atacurile cibernetice”, a declarat Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Și inflația va crește

inflatie
Inflație / SURSA FOTO: Dreamstime

Rata anticipată a inflației pentru următoarele 12 luni (martie 2025) a înregistrat o ușoară scădere față de cea înregistrată în exercițiul anterior. Astfel, se situează la o valoare medie de 5,46%, cea mai mică valoare din noiembrie 2021. În același timp, peste 83% dintre participanți prevăd o reducere a ratei inflației în următoarele 12 luni.

În ceea ce privește evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, cea mai mare parte dintre participanți, adică 54%, anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni. De asemenea, 58% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate. 38% cred că acestea sunt corect evaluate.

Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2024 este anticipat, cu o valoare medie a anticipațiilor de 5,5%, în creștere față de exercițiul anterior. În plus, anticipațiile de creștere economică s-au redus și se situează la 2,5%.

Datoria publică, calculată ca procent în PIB, este anticipată să înregistreze o creștere la 52% în următoarele 12 luni.

România, cea mai mare rată a inflației din UE

Conform datelor publicate luni de către Eurostat, rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a înregistrat o scădere în luna februarie, ajungând la 2,8%. În ianuarie 2024, aceasta era de 3,1%.

Cu toate acestea, România rămâne țara cu cea mai ridicată inflație din blocul comunitar, pentru a doua lună consecutiv.

În luna februarie, statele membre ale UE cu cele mai reduse rate anuale ale inflației au fost Letonia și Danemarca, ambele cu o cifră de 0,6%. Ele au fost urmate de Italia, cu o inflație de 0,8%. Mai multe puteți citi aici.