Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut cu aproape 5,4 puncte în ianuarie, până la 43,3 puncte. 60% dintre analiștii financiari spun că vor scădea prețurile proprietăților rezidențiale, iar 80% cred că prețurile actuale sunt supraevaluate.
“Pe fondul ştirilor pozitive priving reducerea preţului gazului metan care a condus la reducerea ratelor de inflaţie peste aşteptările pieţei, şi revizuirea în sens crescător a proiecţiilor de creştere economică atât în economiile dezvoltate cât şi în ţările emergente, indicatorii de încredere au înregistrat creşteri generalizate. În aceste condiţii şi Indicatorul de Incredere al Asociaţiei CFA Romania şi-a continut creşterea şi în luna ianuarie, ambele sale componente înregistrând o majorare de peste 5 puncte”, a spus Adrain Codîrlașu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA Romania.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică, creștere cu 5,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut cu 5,4 puncte, ajungând la valoarea de 43,3 puncte. Pe de-o parte, acest lucru s-a datorat majorării cu 6,3 puncte a componentei de condiții curente, dar și creșterii cu 5 puncte a componentei de anticipații. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni s-a redus la o singură cifră, ajungând la o valoare medie de 9,18%.
Cât despre cursul de schimb EUR/RON, 80% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni a scăzut sub valoarea de 5 lei pentru un euro, fiind de 4,9759 pentru un euro, iar pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0215 lei pentru un euro.
De asemenea, 60% dintre participanții la sondaj anticipează o scădere a prețurilor proprietăţilor rezidentiale în oraşe în următoarele 12 luni, în timp ce 80% spun că prețurile actuale sunt supraevaluate.
”Deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an: valoarea medie a anticipaţiilor a crescut la 5,3%. Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creştere a PIB real a crescut uşor faţă de exercitiul anterior la 1,9%”, arată CFA Romania.
Datoria publică în PIB este anticipată să se majoreze la 57% în următoarele 12 luni.
Cât va valora un euro în următoarele 6 luni?
Vicepreședintele Asociației CFA România, Adrian Codirlașu, spune că valoarea medie a anticipațiilor pentru următoarele 6 luni este de 5,0080 lei pentru un euro, în timp ce pentru următoarele 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este de 5,0636 lei pentru un euro.
“Indicatorul de Încredere a crescut în luna decembrie pe fondul veștilor bune cu privire la reducerea ratei inflației venite din economiile dezvoltate și implicit a unor anticipații de majorări mai puțîn agresive ale ratelor de dobânda pentru principalele monede (USD și EUR). Și în România inflația probabil a atins valoarea maximă în ultimul trimestru al anului 2022 și intră pe un trend descendent. Însă, conform anticipațiilor participanților la sondaj, va rămâne exprimată în două cifre pe tot parcursul anului 2023”, spune Adrian Codirlașu, CFA – Vicepreședinte al Asociației CFA România.