Transferul contribuțiilor viitoare la Pilonul II către bugetul de stat va avea un efect catastrofal asupra pieței de capital arată analiștii CFA.
România are cea mai mică rată de economisire din UE, respectiv -5%.
„Consumăm mai mult decât veniturile. Un sistem obligatoriu de pensii, care să transfere o parte din costul lunar suportat de angajat către un cont individual este o soluție”, spune Alexandra Smedoiu, vicepreședinte CFA România.
Principala diferență dintre sistemul de stat și cel privat este că primul este un sistem de tip “pay-as-you-go”, adică banii reținuți azi celor care contribuie sunt utilizați pentru a plăti pensiile celor care se află la vârsta pensiei. Cel de-al doilea este un sistem finanțat – contribuțiile plătite astăzi sunt investite în numele participantului, urmând a fi returnate aceluiași participant sau moștenitorilor, împreună cu randamentul aferent, la vârsta pensionării.
„Sunt mari semne de întrebare privind sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii. Este necesara rebalansarea proporției perioadei active în totalul vieții, prin creșterea vârstei de pensionare si stimularea economisirii.” declară Alexandra Smedoiu, CFA – Vicepreședinte CFA România.
În conturile fondurilor de pensii private obligatorii din România, 7 la număr, s-au strâns peste 9 miliarde de euro. Peste 60% din aceste sume finanțează deficitul bugetar sau datoria publică deoarece sunt investite în obligațiuni emise de statul român, iar 20% din aceste sume asigură lichiditatea pieței de capital de la București.
După ce au redus, în primă etapă, nivelul contribuțiilor către pilonul II, de la 5,1% din salariul brut la doar 3,75% din salariul brut, autoritățile statului anunță măsuri mai importante care vizează reforma sistemului.
Primul ministru Viorica Dăncilă a declarat că se lucrează un o lege în acest sens, iar ministrul finanțelor Orlando Teodorovici a detaliat, spunând că se dorește desființarea pilonului II și reorientarea cotizanților către pilonul III(pensii facultative) sau pilonul I(pensiile de stat). Teodorovici a mai spus și că statul va încerca să stimuleze mutarea către pilonul I.
Datele Eurostat plasează România pe locul 5 în Europa din acest punct de vedere, depășită clar doar de Luxemburg și aproape egală cu Franța, Italia și Ungaria. Rata de înlocuire a salariului cu pensia este de 0,66, ceea ce înseamnă că, pe medie, prima pensie reprezintă 66% din ultimul salariu.
Pe de altă parte, conducerea Asociației pentru Pensii Administrate Privat (APAPR) , audiată în Comisia Economică din Senat, a prezentat câteva date care arată cum statul nu și-a respectat obligațiile asumate în ceea ce privește Pilonul II de pensii. Astfel, în cei 10 ani de la înființare, din cauza nerespectării legislației inițiale, românii au în conturile personale sume mai mici cu 12,9%, ceea ce înseamnă contribuții nevirate în sumă de 1,1 miliarde de euro.
Despre fondurile private de pensii:
Randamentul mediu anual al fondurilor de pensii obligatorii din România a fost de peste 9% în cei aproape 10 de ani de la înființare, unul din cele mai ridicate din Uniunea Europeană.
În aceeași perioadă, inflația medie anuală a fost de 3%, deci randamentul a acoperit inflația și a adus un surplus la economisire participanților.
Deși performanțele trecute nu reprezintă o garanție pentru cele viitoare, având în vedere că la pensia privată este garantată suma contribuită, mai puțin comisioanele, practic peste 85% din sume sunt garantate.
O analiză a administratorilor de fonduri arată că cifra de afaceri medie anuală la nivelul întregului sistem, obținută din comisioane de administrare, pe ultimii 5 ani de zile, se situează în jurul valorii de 40 milioane lei, la active aflate în administrare de 5 miliarde lei, deci un procent de 0.8%, față de un randament real mediu de 7% în aceeași perioadă. În general, la nivel mondial, ca practică, o administrare profesionistă a investițiilor are costuri asociate în jur de 1% sau peste acest procent. CFA Romania este asociația profesioniștilor în investiții din România, în mare parte deținători ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrată de CFA Institute (USA).