CFR Călători a cumpărat de la firma Softronic din Craiova o locomotivă electrică care poate circula cu viteza de 200 de kilometri pe oră, pentru 9,39 milioane de lei, fără TVA, se arată într-un anunţ al companiei feroviare de stat.

Locomotiva face parte dintr-un acord cadru de 28,18 milioane de lei, care presupune achiziţia a trei astfel de locomotive într-un interval de doi ani. Acordul este finanţat de la bugetul de stat.

Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, CFR Infrastructură trebuie să asigure o viteză minimă de 160 de km/oră pentrru trenurile de călători şi de 120 km/oră pentru cele care transportă marfă pe Coridoarele Pan-Europene IV şi IX.

Cele mai recente date ale companiei feroviare arată că la peste 5.000 de kilometri (38% din total) de reţea feroviară termenul limită la care trebuiau făcute reparaţii capitale a fost depăşit, în aceeaşi situaţie regăsindu-se şi aproape 11.000 de poduri şi podeţe (61% din total) şi aproximativ 90% din instalaţiile fixe de tracţiune şi de centralizare electrodinamică, fapt care a determinat existenţa unui număr foarte mare de restricţii de viteză (peste 300 de zone – n.r.), precum şi un număr mare de defectări ale elementelor infrastructurii.

SURSA: Mediafax

DETALII:
Citeşte şi – CFR Călători vrea locomotive ce ajung la 200 km/h
Citeşte şi – Misiune imposibilă: 180 km/h cu CFR-ul
Citeşte şi – CFR: Căile Ferate Ruginite
Citeşte şi – Întreţinerea căilor ferate va costa 1,1 mld. lei în 2010, faţă de 158 mil. lei în 2009