CFR Călători, obligată de instanță să ofere o mai mare transparență

FACIAS a obținut, recent, o victorie în instanță împotriva CFR Călători. În acest fel, Fundația obligă compania de stat să furnizeze informații referitoare la remunerațiile membrilor consiliului de administrație.

Acțiunea întreprinsă de FACIAS reprezintă un element al campaniei „Fără Incompetenți în Funcții Publice”. Aceasta este o inițiativă dedicată stopării numirilor în funcții publice a indivizilor slab pregătiți, dar influențați puternic de considerente politice.

FACIAS încearcă, astfel, să stopeze fenomenul numirilor politice. Studiile efectuate de FACIAS relevă că incompetența este adesea recompensată cu remunerații exorbitante, în timp ce companiile suferă pierderi semnificative.

FACIAS a încercat să obțină informații cu privire la suma plătită de stat pentru cei responsabili de pierderi de zeci și sute de milioane de euro. În fața refuzului primit din partea CFR Călători de a furniza aceste date, fundația a decis să intenteze un proces în instanță. Iat instanța a decis în favoarea Fundației.

„Compania feroviară e obligată acum să dezvăluie cu câți bani plătește incompetența. În perioada 2020-2021, compania de stat a avut pierderi de peste 600 de milioane de lei”, anunță FACIAS, printr-un comunicat de presă.

FACIAS cere prioritizarea reformării managementului companiilor de stat

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor cere „reformă și responsabilitate în managementul companiilor de stat”.

FACIAS a transmis către Guvern o cerere de a acorda prioritate reformei în conducerea companiilor de stat. Fundația a subliniat necesitatea numirii pe baza competenței și a performanței, și nu a criteriilor politice.

Reprezentanții Fundației au subliniat și importanța ca persoanele desemnate în aceste funcții să dețină calificările și experiența necesare pentru a conduce eficient și a contribui la îmbunătățirea performanței acestor companii.

Ei au subliniat, de asemenea, că statul ar trebui să implementeze standarde ridicate de transparență în procesul de numire, asigurând astfel o administrare eficientă și etică a resurselor publice.

„FACIAS solicită Guvernului să prioritizeze reforma în managementul companiilor de stat, insistând pe necesitatea numirii pe bază de competență și performanță, nu pe criterii politice.

Este esențial ca persoanele desemnate în aceste poziții să aibă calificările și experiența necesare pentru a conduce eficient și a contribui la performanța acestor companii.

Statul trebuie să implementeze standarde stricte de transparență în procesul de numire, pentru a asigura o administrare eficientă și etică a resurselor publice”, potrivit reprezentanților Fundației.