Primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat că CFR a aprobat colaborarea cu Primăria Capitalei pentru trenul metropolitan și că se vor putea începe demersurile pentru realizarea investiției.
Primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat joi, 20 octombrie, că CFR a aprobat colaborarea cu Primăria Capitalei pentru trenul metropolitan, astfel încât se vor putea începe demersurile pentru realizarea investiției.
„Conducerea CFR a aprobat protocolul de colaborare cu Primăria Capitalei, care vizează prima etapă din proiect, respectiv dezvoltarea serviciilor de tren urban pe semi-inelul feroviar de nord”, a transmis acesta.
Se vor demara investițiile
Potrivit lui Nicușor Dan, documentul va fi votat în ședința Consiliului General, care va avea loc la sfârșitul lunii octombrie. Primarul Capitalei spune că, în baza acestui protocol, Primăria poate iniția demersuri concrete pentru demararea investițiilor necesare.
Acesta a mai spus și care vor fi cele trei trasee prioritare: București Gara de Nord – București Obor, București Gara de Nord – București Vest, respectiv București Vest – București Obor.
S-au rectificat bugetele pentru CFR și Metrorex
Reamintim că Guvernul de la București a adoptat miercuri, 19 octombrie 2022, o hotărâre de guvern privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli rectificat pe acest an al Societății Comerciale de Transport cu Metroul Bucureşti Metrorex S.A. și al Companiei Naționale de Căi Ferate C.F.R. S.A.
Guvernul de la București a adoptat miercuri, 19 octombrie 2022, o HG privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat pe acest an al Societăţii Comerciale de Transport cu Metroul Bucureşti Metrorex S.A, aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii. Actul normativ prevede modificări în structura bugetului de venituri şi cheltuieli al Metrorex, rezultând diminuarea pierderilor cu 75,9% faţă de propunerea iniţială, de la 418,354 de milioane de lei la 100,588 de milioane de lei.
S-a modificat programul de investiții
Executivul a făcut, de asemenea, modificări în structura programului de investiții. Prin hotărârea de guvern s-a propus modificarea veniturilor la 2,433 de miliarde de lei, de la 2,280 de miliarde de lei în bugetul de venituri și cheltuieli inițial, respectiv a cheltuielilor la 2,534 de miliarde de lei, de la 2,698 de miliarde de lei.
Guvernul de la București a rectificat, de altfel, și bugetul de venituri, nivelul surselor de finanţare şi cheltuielile de investiţii pe acest an ale Companiei Naţionale de Căi Ferate C.F.R. S.A., aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.
Nivelul veniturilor a crescut cu aproape 10% faţă de bugetul prognozat iniţial, de doar 4,597 de miliarde de lei, ajungând astfel la 5,05 miliarde de lei, iar nivelul cheltuielilor a crescut cu circa 6,76% faţă de bugetul iniţial, de doar 5,184 miliarde lei, ajungând la 5,535 de miliarde de lei.