Banii urmează să fie alocaţi companiei Termoenergetica, pentru a-și putea achita datoria către Elcen. Primarul general al Capitalei va fi împuternicit sa negocieze şi să semneze termenii şi condiţiile finanţării. Proiectul a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară.
„Urgenţa acestui proiect de hotărâre vine din faptul că a fost publicată ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetului naţional. În această ordonanţă de urgenţă se ridică plafonul de împrumut al Municipiului Bucureşti cu 500 de milioane de lei, numai că toate procedurile trebuie desfăşurate până la sfârşitul anului 2022.
Ordonanţa a fost publicată în Monitorul Oficial, după ce noi am convocat această şedinţă”, a transmis primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.
Primarul Capitalei este spune că va găsi soluții
Miercuri, edilul a anunţat că a început discuţii cu reprezentanţii băncilor în vederea contractării unui credit de 500 de milioane de lei. Într-o postare pe Facebook, acesta a menționat că termenul este extrem de strâns, însă este optimist că se vor găsi soluţii în piaţă pentru acest împrumut.
„Am avut astăzi o întâlnire cu reprezentanţii băncilor cu care am discutat posibilitatea de a contracta un credit de 500 de milioane de lei pentru a putea achita datoria către Termoenergetica, reprezentată de diferenţele între preţul real şi tariful stabilit de ANRE. Guvernul a creat, săptămâna trecută, cadrul legal pentru ca Primăria Capitalei să se poată împrumuta până la finalul anului în limita sumei menţionate.
Deşi termenul este extrem de strâns, iar suma este destul de mare, sunt optimist că vom găsi soluţii în piaţă pentru a împrumuta aceşti bani atât de necesari pentru a trece cu bine de această iarnă”, a mai afirmat Nicușor Dan.
După achitarea datoriilor, se vor putea accesa fonduri europene
Acesta a mai precizat că, după ce datoriile vor fi achitate, se vor putea accesa fonduri europene pentru investiții.
„Răspunsul (Guvernului – n.r.) a fost pozitiv până la urmă. Numai că a durat un an. Răspunsul administrativ a venit azi în şedinţa de Guvern, când Guvernul a aprobat mărirea plafonului de îndatorare cu 500 de milioane de lei. Acum avem termen scurt până la sfârşitul anului ca să şi împrumutăm banii aceştia, ca să şi stabilizăm financiar întreg sistemul.
În momentul în care o să fim la zero cu sistemul, o să fie deschise foarte multe oportunităţi de investiţii pe fonduri europene, acel aşa numit Fond de modernizare, atât pentru producţie, care este la ELCEN, la Ministerul Energiei, cât şi pentru transport-distribuţie, care este la noi, la Primăria Municipiului Bucureşti”, spunea edilul general, la TVR Info.