Un afront faţă de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aşezată miercuri de protocol la distanţă, pe un divan, la întâlnirea preşedinţilor instituţiilor UE cu preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, la Ankara, a provocat o polemică şi multe resentimente la Bruxelles. „Preşedinta von der Leyen a fost surprinsă. Ea a decis să treacă peste şi să dea prioritate substanţei. Dar acest lucru nu înseamnă că nu dă importanţă incidentului”, a explicat miercuri purtătorul ei de cuvânt, Eric Mamer, după cum transmite La Libre.

Scena a fost filmată şi mult difuzată pe reţelele de socializare. Sub hashtag-ul #Sofagate, a suscitat numeroase comentarii privind inegalitatea de tratament între cei doi şefi ai instituţiilor europene şi caracterul sexist al acestuia.

„Hmm”, murmură fostul ministru german al apărării, aparent dezorientată: în picioare, ea pare că nu ştie unde să se aşeze, în timp ce preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi preşedintele turc se instalează în două fotolii pregătite pentru întâlnire.

Ursula von der Leyen ia apoi loc pe o canapea, retrasă faţă de cei doi bărbaţi, în faţa ministrului turc al afacerilor externe.

„Dna von der Leyen aşteaptă să fie tratată conform regulilor protocolare şi a cerut serviciilor sale să facă în aşa fel încât acest gen de incident să nu se repete pe viitor”, a anunţat purtătorul ei de cuvânt.

„Preşedinţii celor două instituţii au acelaşi rang protocolar”, a susţinut el.

Dimpotrivă, Consiliul European, organul reprezentativ al statelor membre, a anunţat totuşi că preşedintele său are întâietate faţă de Comisie în protocolul internaţional.

„Nicio dispoziţie nu a fost dată în afara celor cerute de delegaţia UE care a pregătit vizita”, a dat asigurări spre seară un oficial turc la AFP. Vizita a fost pregătită de ambasadorul UE la Ankara.

O situaţie dezolantă

Charles Michel a confirmat această versiune a incidentului: „Interpretarea strictă de către serviciile turceşti a regulilor de protocol a dus la o situaţie dezolantă: tratament diferit, chiar diminuat, al preşedintei Comisiei Europene”, a explicat el într-un mesaj pe contul său de Facebook.

„Pe moment, deşi am perceput caracterul regretabil al situaţiei, am ales să nu o agravăm printr-un incident public”, a susţinut el.

În răspunsul său la „reacţii şi interpretări uneori dure”, fostul prim-ministru belgian s-a declarat pană la urmă „întristat de două ori”: „Mai întâi de impresia dată că aş fi indiferent la gafa de protocol faţă de Ursula. Asta cu atât mai mult cu cât sunt onorat să particip la acest proiect european prin care două instituţii majore din patru sunt conduse de femei, Ursula von der Leyen şi Christine Lagarde. Şi sunt de asemenea mândru că o femeie, prima din istorie, mi-a succedat ca prim-ministru al Belgiei. În sfârşit, îmi pare rău că această situaţie a umbrit acţiunea geopolitică majoră şi benefică pe care am realizat-o împreună la Ankara şi ale cărei rezultate sper că le va culege Europa”.

Afrontul vine într-adevăr într-un moment diplomatic delicat, când UE şi Turcia încearcă să-şi refacă relaţiile după un an de tensiuni.

Europenii nu-şi ascund îngrijorările faţă de încălcările drepturilor fundamentale în Turcia şi de decizia preşedintelui Erdogan de a ieşi din convenţia de la Istanbul pentru prevenirea violenţei contra femeilor şi copiilor.

La finalul întâlnirii, dna von der Leyen nu şi-a ales cuvintele în conferinţa de presă. „Sunt profund îngrijorată de faptul că Turcia s-a retras din Convenţia de la Istanbul”, a spus ea.

„Este, în mod clar, un semnal prost în acest moment”, a adăugat ea.

„Problema drepturilor omului este în cel mai înalt grad prioritară în relaţia dintre UE şi Turcia. De ea se va ţine cont în analiza generală care va fi prezentată liderilor europeni la summitul lor din iunie”, a avertizat miercuri purtătorul ei de cuvânt.

Ca imagine, rezultatul este foarte prost pentru Charles Michel

Afrontul adus primei femei care ocupă una dintre cele două cele mai înalte funcţii din UE a produs furia multor aleşi europeni la Bruxelles.

„Mai întâi se retrag din Convenţia de la Istanbul şi acum o lasă pe preşedinta Comisiei Europene fără loc într-o vizită oficială. E ruşinos. #WomensRights”, s-a revoltat preşedinta grupului socialist din Parlamentul European, spaniola Iratxe Garcia Perez, într-un mesaj pe contul său de Twitter.

Charles Michel nu a fost scutit de critici. Eurodeputata liberală neerlandeză Sophie in ‘t Veld s-a întrebat de ce preşedintele Consiliului a rămas „tăcut” când colega lui s-a trezit fără scaun.

Charles Michel s-a apărat că ar fi fost „insensibil” la situaţie: „Nimic nu este mai departe de realitate, nici de sentimentele mele profunde”, a dat el asigurări.

Dar răul a fost făcut. „Ca imagine, rezultatul este foarte prost pentru Charles Michel”, a recunoscut un oficial european.

Sursă foto: Facebook