Președintele Consiliului European a declarat, într-o conferință comună la Kiev cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski că Uniunea Europeană este mai afectată decât Statele Unite de impactul conflictului din Ucraina. Charles Michel a vorbit în acest sens despre costurile economice și umanitare suportate de țările europene.
Uniunea Europeană este mai afectată decât Statele Unite de efectele generate de invazia militară rusă în Ucraina, a afirmat vineri, la Kiev, preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Referindu-se la faptul că Uniunea Europeană a oferit Ucrainei asistenţă în materie de securitate mai redusă decât Statele Unite, Charles Michel a evocat costurile economice şi umanitare uriaşe suportate de ţările europene.
UE, mai afectată decât SUA de invazia din Ucraina
„Noi ne asumăm un preţ economic mult mai mare decât Statele Unite, care sunt exportator de resurse energetice”, a afirmat Charles Michel, aflat la Kiev împreună cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru summitul UE-Ucraina.
Preşedintele Consiliului European a explicat că statele membre UE se confruntă cu sarcina primirii a milioane de refugiaţi ucraineni. Uniunea Europeană şi Statele Unite sunt „aproape la egalitate în privinţa resurselor financiare mobilizate”, a subliniat Charles Michel, citat de cotidianul Le Monde.
Până acum, de la începerea invaziei militare ruse, Uniunea Europeană a oferit Ucrainei asistenţă militară în valoare totală de 3,6 miliarde de euro (3,9 miliarde dolari), în timp ce Statele Unite au mobilizat resurse în valoare de 27,2 miliarde de dolari.
UE va anunța un nou pachet de sancțiuni
De asemenea, Uniunea Europeană intenţionează să finalizeze un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei până la 24 februarie, când se împlineşte un an de la declanşarea invaziei ruse împotriva Ucrainei, a declarat joi, la Kiev, şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Declarația șefei CE vine în contextul în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a atenţionat că ritmul sancţiunilor occidentale a încetinit, în timp ce Federaţia Rusă a sporit ritmul adaptării la sancţiunile existente.
„Până în 24 februarie, exact la un an de la începerea invaziei, ne propunem să instituim al zecelea pachet de sancţiuni”, a anunţat Von der Leyen în cadrul unei conferinţe de presă comună cu preşedintele ucrainean.
„Astăzi Rusia plăteşte un tribut greu, căci sancţiunile noastre îi erodează economia, făcând-o să dea înapoi cu o generaţie”, a afirmat şefa Comisiei Europene, în timp ce Bruxellesul a impus de aproape un an o serie de sancţiuni severe pentru a limita veniturile Moscovei destinate să susţină invazia sa din Ucraina.