Charme: bucătărie internațională cu dichis

Charme este unul dintre primele restaurante decente din Centrul Vechi, pe care îl vizitez cu o oarecare constanță încă de pe vremea când Smârdan era singura stradă cât de cât circulabilă din zonă. În urmă cu cinci-şase ani trăiam cu regretul că acest oraş nu are o promenadă adevărată sau un loc în care turiştii, de pildă, să simtă pulsul oraşului sau să poată admira o parte din istoria lui. Era limpede pentru toată lumea că acest loc putea fi Centrul Vechi, însă pe vremea aceea zona îi putea atrage pe turişti doar pentru pitorescul şi mizeria ei, nicidecum pentru câteva momente agreabile petrecute în capitala României.

Ei bine, atunci Charme era unul dintre motivele pentru care eu unul insistam să vizitez Centrul Vechi în unele seri. Repet, zona arăta ca după bombardament (iar pe alocuri lucrurile nu s-au schimbat prea mult), majoritatea străzilor nu erau luminate cum trebuie, erau înecate în gunoaie, iar Smârdan era singura stradă oarecum primitoare datorită unor localuri răzlețe care anticipau succesul de mai târziu al zonei.
Charme are două zone distincte: cea de lounge şi bar la parter şi cea de restaurant, la etaj, care ocazional este rezervată pentru evenimente. Cele două încăperi principale au fost gândite pentru energii diferite. Cea de jos cu vedere la strada este desenată pe nuanțe deschise de bej, lemn, auriu, cu un bar lung care animă foarte mult locul şi canapele confortabile, numai bune pentru seri de discuții prelungite cu prietenii.
Lumea stă aici la un pahar de vin sau o cafea, dar poate să şi comande mâncare din meniul restaurantului. La etaj, restaurantul propriu zis este dominat cromatic de verde, în combinație cu tonurile mai calde de jos, însă mai întunecat. Aici atmosfera este mai intimă, muzica e în surdină, totul este gândit parcă prin contrast cu atmosfera de la parter. Prin urmare, dacă vrei să petreci o seară “în gaşcă”, cu cocktailuri sau vin şi cu vedere directă la agitația străzii Smârdan alege parterul. Dacă e vorba de o cina romantică sau una de afaceri, în care vrei să discuți lucruri la adăpost de eventuale indiscreții şi să-ți savurezi cina în tihnă, alegerea evidentă va fi restaurantul de la etaj.
Spațiile nu sunt mari, iar ospătarii acoperă destul de bine zonele chiar şi în serile aglomerate. Cu alte cuvinte se întâmplă mai rar să aştepți cu paharul gol în față sau să te rogi de ei să-ți aducă nota sau, mai grav, mâncarea, ca în alte locuri. Vara, când restaurantul capătă şi o mică terasă în față ți se mai întâmplă să te simți ignorat, dar judecând după traficul pe care îl înregistrează zona în perioada respectivă, aceasta este o problemă cu care te poți confrunta atunci la orice terasă mai răsărită din Centrul Vechi.
Mâncarea a fost întotdeauna medie spre bună la Charme. În ultimii ani au schimbat meniul de câteva ori, dar mi se pare că o schimbare majoră au făcut anul acesta când nu mică mi-a fost surpriza să descopăr că nu mai aveau câteva dintre felurile mele preferate. Se pare că au fost nevoiți să schimbe bucătarul. Însă nimic din ce-am gustat “în noul regim” nu m-a dezamăgit.
Charme primeşte o notă bună în primul rând pentru consecvență. Avem nevoie de astfel de locuri în Centrul Vechi, iar ei par decişi să rămână şi să-şi păstreze calitățile care i-au făcut populari până acum încă mulți ani de-acum încolo

Ce-am încercat şi ne-a plăcut

Meniul la Charme este internațional cu influențe italieneşti, greceşti sau franțuzeşti uşor recognoscibile. Pentru aperitive, preferatele mele sunt salata cu branză halumi (22 de lei) şi cea Santorini cu muşchi de vită şi rucola (39 de lei), care am observat de alungul timpului că are un oarecare succes printre clienții fideli. Pentru felul principal puteți încerca un peşte: fie dorada la gratar cu salsa de roşii cherry (59 de lei), fie păstrăvul cu ierburi provensale (39 de lei). Deserturile sunt cele clasice.
Eu am încercat şi mă declar mulțumit de cheesecake şi de plăcinta de mere cu înghețată de vanilie (25 de lei). Lista de vinuri este impresionantă, de la an la an parcă mai completă. Încercați vinurile româneşti pentru că aveți de unde alege aici: fie un Aligote de la Gramma (85 de lei), fie un Solo Quinta (120 de lei) pentru alb şi Red Artisan (95 de lei) sau Merlot Negrini (65 de lei) pentru roşu.

Legendă

Mâncare: 3 puncte din 5
Serviciu: 4 puncte din 5
Atmosferă: 4 puncte din 5

Charme
Strada Smârdan 12
0737 503 890/ 0213 111 922
www.charme.ro