Un grup de cercetători a pus programul IA să susțină aceleași examene de licență la medicină, ca și medicii aspiranți. A funcționat „confortabil în raza de trecere”, au concluzionat ei, potrivit Cybernews.
ChatGPT, programul AI care a devenit celebru în ultima perioadă pentru abilitățile sale avansate, a demonstrat „un rezultat surprinzător” în toate cele trei teste care fac parte din examenul de licență medicală din SUA.
„ChatGPT a performat la (sau aproape de) pragul de trecere pentru toate cele trei examene, fără nicio pregătire specializată”, se arată în cercetarea publicată de medRxiv. Lucrarea a fost scrisă de cercetători de la Ansible Health, un start-up din Silicon Valley care cercetează IA și instrumente de învățare automată pentru a îmbunătăți asistența medicală. Echipa a folosit 300 de întrebări disponibile de la un examen-eșantion din iunie 2022. Niciuna dintre întrebări sau din informațiile legate de contextul lor specific nu fusese, încă, indexată în Google înainte de 1 ianuarie 2022, așa că nu trecuseră prin filtrul ChatGPT.
„Acuratețe moderată” și „concordanță internă ridicată”
Instrumentul IA a demonstrat „acuratețe moderată” și „concordanță internă ridicată”, au spus cercetătorii, observând că performanța ChatGPT ar putea să se îmbunătățească, pe măsură ce modelele de limbaj continuă să se maturizeze. Chatbot-ul a demonstrat cea mai scăzută acuratețe în prima parte a examenului, pe care și oamenii care dau acest examen o consideră cea mai dificilă.
„Acest rezultat indică o vulnerabilitate a modelelelor de limbaj mari pre-antrenate, cum ar fi ChatGPT. Practic, abilitatea IA este legată de capacitatea umană”, se spune în lucrare. Dar ar putea fi aplicat ca evaluare a riscurilor, analiză a datelor sau instrument
educațional, printre alte utilizări potențiale.
ChatGPT posedă capacitatea parțială de a preda medicina, scoțând la iveală concepte neconcludente
La acest lucru se pot adăuga îngrijorările legate de susceptibilitatea IA la dezinformare și riscurile de securitate cibernetică, așa că am putea spune că „medicii IA” se află, deocamdată, la câțiva ani distanță.
„ChatGPT posedă capacitatea parțială de a preda medicina, scoțând la iveală concepte noi, neconcludente, care ar putea să nu fie în sfera de conștientizare a cursanților”, se spune în cercetare. Inteligența Artificială ar putea da un diagnostic foarte exact, dar nu poate să spună cum a ajuns la acel diagnostic, adaugă lucrarea.