ChatGPT ajunge la tribunal

Asociația austriacă pentru Protecția Vieții Private, cunoscută sub acronimul NOYB, a inițiat o acțiune împotriva programului de inteligență artificială generativă cunoscut sub numele de ChatGPT, argumentând că acesta livrează informații eronate.

NOYB a afirmat că ChatGPT furnizează în mod sistematic informații inexacte atunci când este întrebat despre diferite subiecte, inclusiv date personale. Această situație ridică probleme semnificative privind conformitatea cu legea, în special cu Regulamentul General European privind Protecția Datelor (GDPR), care impune obligativitatea acurateței în prelucrarea datelor personale. Atunci când asociația a solicitat informații ChatGPT despre data nașterii fondatorului său, Max Schrems, chatbot-ul a furnizat în mod repetat date incorecte, în loc să admită că nu deține această informație.

„Dacă un sistem nu poate oferi rezultate corecte şi transparente, acesta nu poate fi folosit pentru a genera date despre persoane. Tehnologia trebuie să respecte legea, nu invers”, a precizat avocata Maartje de Graaf, citată în comunicatul NOYB.

Asociația subliniază că refuzul companiei OpenAI de a corecta sau șterge erorile și de a furniza acces la datele și sursele de informații ale ChatGPT încalcă legea și ridică îngrijorări cu privire la respectarea regulamentelor privind protecția datelor.

În plângerea sa, NOYB solicită Autorității austriece pentru protecția datelor să inițieze o investigație și să impună o amendă companiei OpenAI.

ChatGPT
SURSA FOTO: Dreamstime

Și în 2023 a avut probleme asemănătoare

În cursul anului trecut, ChatGPT a mai avut probleme asemănătoare. OpenAI, producătorul Chat GPT, a fost dat în judecată.

Un grup de persoane anonime au dat în judecată OpenAI, producătorul ChatGPT, pe acuzându-l de furtul datelor pe care le-a folosit pentru antrenarea limbajelor lingvistice.

Dezvoltatorul ChatGPT era acuzat că, în loc să respecte legile care protejează intimitatea online a indivizilor, a preferat pur şi simplu să fure datele disponibile online pentru a-şi antrena soluţiile bazate pe inteligența artificială. În procesul intentat de mai multe persoane care au preferat să rămână anonime, acuzarea susţine că, în urmărirea profitului, OpenAI a furat cantităţi masive de date personale.

ChatGPT, lansat în 2022, a captat atenția utilizatorilor prin capacitățile sale impresionante de a genera eseuri, poezii sau traduceri în câteva secunde. Cu toate acestea, au fost inițiate proceduri legale în diverse țări. Italia a blocat temporar programul în martie 2023, iar autoritatea franceză de reglementare (CNIL) a început să examineze mai multe plângeri.

De asemenea, a fost înfiinţat un grup de lucru european pentru a încuraja cooperarea.

„Rămâne de văzut unde ne va duce acest lucru”, a transmis NOYB, care este în prezent sceptică în legătură la eforturile autorităţilor de a reglementa inteligenţa artificială.