Creatorul ChatGPT ne arată viitorul telefoanelor. OpenAI a pus cruce Siri

Rulând pe un iPhone în ceea ce se presupune că era o demonstrație live, programul a părut capabil să spună o poveste, înainte de culcare, cu o intonație dramatică, să înțeleagă ce „vede” prin camera dispozitivului și să interpreteze o conversație între doi vorbitori de italiană și engleză.

Modelul – care alimenta o versiune actualizată a aplicației ChatGPT – a arătat chiar ceva de genul emoției: la afișarea propoziției ”i love chatgpt” scrisă de mână pe o pagină, a răspuns: „Este atât de frumos din partea ta!” Deși astfel de caracteristici nu sunt tocmai noi pentru IA generativă, a fost uimitor să le vezi grupate într-o singură aplicație pe un iPhone.

Am asistat la uciderea Siri și la întregii generații de asistenți vocali

Urmărind prezentarea, am putut simți că asistăm la uciderea Siri, împreună cu întreaga generație de asistenți vocali pentru smartphone. De cine? De o companie despre care majoritatea oamenilor nu a auzit nimic în urmă cu doar doi ani. Apple își comercializează asistentul vocal pentru iPhone ca o modalitate de a „face totul chiar și atunci când aveți mâinile ocupate”.

Siri funcționează, în cel mai bun caz, ca un director pentru telefonul tău: nu răspunde la întrebări, ci oferă să caute răspunsuri pe web; nu traduce atât de mult, ci oferă deschiderea aplicației Traducere. Și de cele mai multe ori, Siri nici măcar nu poate înțelege corect ceea ce spui, darămite să urmărească pe cineva rezolvând o problemă de matematică prin camera telefonului și să ofere asistență în timp real, așa cum a făcut ChatGPT.

Așa cum chatboții au promis că vor condensa internetul într-un singur program, IA generativă promite acum să condenseze toate funcțiile unui smartphone într-o singură aplicație și să adauge o serie întreagă de altele noi: trimite mesaje prietenilor, scrie e-mailuri, află cum se numește acea floare frumoasă, cheamă un Uber și vorbește cu șoferul în limba lui maternă, fără a atinge un ecran.

ChatGPT
SURSA FOTO: Dreamstime

Dacă acesta este viitorul, este departe de a fi sigur

Dacă acesta este viitorul, este departe de a fi sigur. Demo-urile au loc în medii controlate și nu sunt verificabile imediat. OpenAI nu a fost lipsit de poticniri și de mici erori. Nu știm, încă, în ce măsură pot apărea probleme ale IA generative familiare, cum ar fi prezentarea informațiilor false și dificultatea de a înțelege vorbirea accentuată, după ce aplicația va fi lansată publicului în următoarele săptămâni.

Dar, prin comparație, a numi „asistenți” Siri sau Google Assistant este de-a dreptul jignitor. Principalii producători de smartphone-uri par să recunoască acest lucru. Apple, care este în urmă în goana după IA, poartă, din câte se pare, discuții cu OpenAI pentru a încorpora funcțiile ChatGPT într-o viitoare actualizare a software-ului iPhone.

De asemenea, se pare că compania a purtat discuții cu Google pentru a lua în considerare acordarea de licențe pentru iPhone Gemini, produsul emblematic AI al gigantului de căutare. Samsung a adus deja Gemini pe cele mai noi dispozitive, iar Google și-a adaptat cel mai recent smartphone, Pixel 8 Pro, special pentru a rula Gemini. Între timp, producătorii chinezi de smartphone-uri concurează cu omologii lor americani să introducă IA generativă pe dispozitivele lor.

Obstacole pentru gadget-uri

Testul de astăzi a fost o lovitură de moarte nu numai pentru Siri, ci și pentru un val de start-up-uri AI care promit o viziune mai puțin centrată pe telefon asupra viitorului. O companie numită Humane produce un pin AI care este purtat pe îmbrăcămintea unui utilizator și răspunde la întrebări.

Aceste gadget-uri, și altele care ar se află la orizont, se confruntă cu obstacole inevitabile: comprimarea unei camere decente, a unui microfon bun și a unui microprocesor puternic într-o cutie minusculă.

Prin comparație, dispozitivele Apple și Android sunt piese hardware eficiente și frumoase, omniprezente în viața contemporană. Cine oare, forțat să aleagă între iPhone-ul său și un nou pin AI, nu va renunța la pin, mai ales când smartphone-urile sunt perfect poziționate pentru a rula programe generative-AI?

Un pariu de sute de miliarde de dolari

În fiecare an, Apple, Samsung, Google și alții lansează telefoane noi care oferă camere mai bune și cipuri de computer mai puternice în corpuri mai subțiri. Acest ciclu nu se termină prea curând – chiar dacă a devenit plictisitor – dar acum cele mai interesante upgradări nu se întâmplă în spațiul fizic. Ceea ce contează este software-ul.

iPhone-ul a fost revoluționar nu doar pentru că a combinat un ecran, un microfon și o cameră. A permite oamenilor să facă fotografii, să asculte muzică, să navigheze pe net, să trimită mesaje membrilor familiei, să joace jocuri – și acum să editeze videoclipuri, să scrie eseuri, să facă artă digitală, să traducă în limbi străine și multe altele – a fost rezultatul unui pachet software care își folosește cât mai bine ecranul, microfonul și camera.

Industria tehnologică americană se află în mijlocul unui pariu de sute de miliarde de dolari că IA generativă va fi în curând singurul software pe care merită să-l ai, scrie The Atlantic.