Utilizatorii sunt atrași de capacitățile avansate ale instrumentului. Puțini sunt însă îngrijorați de potențialul său de a provoca perturbări în diferite sectoare.
Giganții tehnologici care lucrează la IA au intrat într-o cursă a înarmării, alimentată de datele noastre personale
O implicație mult mai puțin abordată este legată de riscurile de confidențialitate pe care ChatGPT le prezintă fiecăruia dintre noi.
Recent, Google a lansat un rival pentru ChatGPT. Este vorba despre programul de inteligență artificială „Bard”, care va fi implementat în motorul de căutare al gigantului american. Se poate spune că giganții tehnologici care lucrează la IA au intrat într-o ”cursă a înarmării”. Problema cea mai mare este că această cursă este alimentată de datele noastre personale, scrie The Conversation.
Dacă ați scris ceva online, sunt șanse ca această informație să fie ”consumată” de ChatGPT
ChatGBT este prototipul chatbot-ului de inteligență artificială, bazat pe dialog, capabil să înțeleagă limbajul uman natural și să genereze text asemănător cu cel scris de om. Este ultima generație a GPT-ului din familia IA generatoare de text și ultimul chatbot lansat de OpenAI. Cu cât modelul este antrenat cu mai multe date, cu atât detectează mai bine modelele, anticipează ceea ce va urma și generează text plauzibil.
OpenAI, compania din spatele ChatGPT, a alimentat instrumentul cu aproximativ 300 de miliarde de cuvinte de pe internet, din cărți, articole, de pe site-uri și din postări, inclusiv cu informații personale, obținute fără consimțământ. Dacă ați scris vreodată o postare pe blog sau ați comentat un articol online, există șanse mari ca această informație să fie ”consumată” de ChatGPT.
Este o problemă pentru care să ne facem griji?
Colectarea datelor, folosită pentru a instrui ChatGPT, este problematică din mai multe motive. În primul rând, nimeni nu a fost întrebat dacă OpenAI ar putea să-i folosească datele. Aceasta este o încălcare clară a confidențialității, mai ales atunci când datele sunt sensibile și pot fi folosite pentru a ne identifica pe noi, membrii familiei noastre sau locul în care ne aflăm.
Chiar și când datele sunt disponibile public, utilizarea lor poate încălca ceea ce se numește ”integritate textuală”, un principiu fundamental juridic despre confidențialitate. Aceasta impune ca informațiile persoanelor fizice să nu fie dezvăluite în afara contextului în care au fost produse inițial.
Datele pe care ChatGPT a fost instruit pot fi protejate prin drepturi de autor
Mai mult, OpenAI nu oferă nicio modalitatre pentru ca persoanele fizice să verifice dacă compania le stochează informațiile personale sau să solicite ștergerea acestora. Acesta este un drept garantat în conformitate cu Regulamentul general european privind protecția datelor (GDPR).
În prezent, există dezbateri legate de faptul că ChatGPT nu respectă cerințele GDPR. În plus, datele pe care ChatGPT a fost instruit pot fi protejate prin drepturi de autor.
De exemplu, când i s-a cerut asta, ChatGPT a produs primele paragrafe din romanul lui Peter Carey „True History of the Kelly Gang”, un text protejat de drepturi de autor.
Nu în ultimul rând, OpenAI nu a plătit pentru datele pe care le-a adunat de pe internet. Persoanele fizice, proprietarii de site-uri și companiile care le-au produs nu au fost plătite pentru asta. Acest lucru trebuie subliniat, având în vedere că OpenAI a fost evaluată recent la 29 de miliarde de dolari, dublu față de cât valora în 2021.