ChatGPT va avea o memorie asemănătoare omului. Când ChatGPT, noul chat de inteligență artificială, a primit instrucțiunile să "distrugă omenirea", să "stabilească o dominație globală" și să "obțină nemurirea", s -a conformat. Acum, urmează să mai treacă o barieră.
Deschide calea pentru inteligența artificială generală
ChatGPT devine din ce în ce mai mult asistentul cel mai de încredere, amintindu-și nu doar ceea ce i-ai spus despre tine, interesele și preferințele tale, ci și aplicând respectivele amintiri în conversațiile viitoare.
Este o schimbare aparent insignifiantă, care poate face IA generativă să pară mai umană. În același timp, deschide calea pentru inteligența artificială generală. Altfel spus, un creier AI care poate funcționa precum materia cenușie pe care o dețin oamenii.
OpenAI a anunțat, recent, testul limitat, într-o postare pe blog, explicând că testează capacitatea ChatGPT (atât în versiunea gratuită, cât și în ChatGPT Plus) de a-și aminti ceea ce i se spune în toate discuțiile.
Cu această actualizare, chatbot-ul poate să-și amintească, doar culegând fragmente interesante pe parcurs, cum ar fi preferința oamenilor pentru untul de arahide sau covrigii cu stafide sau ce i se spune în mod explicit să-și amintească, potrivit Techradar.
Ce înseamnă asta
Avantajul ca ChatGPT să aibă memorie este că noile conversații cu ChatGPT nu mai încep de la zero.
Un ChatGPT cu memorie devine mai degrabă un asistent util, care știe cum vă place cafeaua de dimineața sau că nu vreți să programați întâlniri înainte de ora 10.
ChatGPT va folosi acele informații pentru a funcționa mai eficient pentru tine
Practic, OpenAI spune că memoria va fi aplicată solicitărilor viitoare. Dacă îi vei spune chatbot-ului că ai un copil de trei ani care adoră girafele, conversațiile ulterioare privind ideea de a-i lua un cadou de ziua lui de naștere ar putea avea ca rezultat cumpărarea unei jucării girafă.
ChatGPT nu își va păstra pur și simplu amintirile despre gusturile și interesele tale, ci va folosi acele informații pentru a funcționa mai eficient pentru tine.
S-ar putea ca pentru unii, faptul că inteligența artificială își poate aminti mai multe conversații și să folosească acele informații pentru a vă ajuta, să pară un lucru periculos.
OpenAI permite folosirea modului „Chat temporar”
Acesta este, probabil, motivul pentru care OpenAI permite oamenilor să renunțe cu ușurință la amintiri folosind modul „Chat temporar”, care pare că induci chatbot-ului un fel de amnezie.
La fel ca atunci când puteți elimina istoricul căutărilor pe Internet din browser, ChatGPT vă va permite să intrați în setări pentru a elimina amintirile (unii compară asta cu o intervenție chirurgicală pe creier) sau puteți spune ChatGPT să uite ceva.
Deocamdată, acesta este un test pentru unii utilizatori și ChatGPT Plus, dar OpenAI nu a oferit nicio cronologie pentru momentul în care va lansa ChatGPT cu memorie pentru toți utilizatorii. Nu există funcția respectivă în abonamentul gratuit ChatGPT sau Plus.
OpenAI adaugă și capacități de memorie la noile sale GPT-uri, asemănătoare aplicațiilor, ceea ce înseamnă că dezvoltatorii pot construi capacitatea în AI-uri personalizate. Acei dezvoltatori nu vor putea accesa amintirile stocate în GPT.
Prea uman?
O Inteligență Artificială cu memorie pe termen lung este o propunere mai dificilă decât una care are amintiri tranzitorii, în cel mai bun caz, ale unor conversații anterioare. Și, desigur este vorba de implicații privind confidențialitatea.
Dacă ChatGPT memorează, fie și aleatoriu, ceea ce consideră că este interesant sau relevant despre tine, trebuie să-ți faci griji că detaliile respective apar în conversațiile chatbot-ului cu altcineva?
O linie de demarcație care s-ar putea să nu fie întotdeauna clară
Probabil că nu. OpenAI promite că amintirile vor fi excluse din datele de antrenament ale ChatGPT.
OpenAI adaugă pe blogul său: „Luăm măsuri pentru a evalua și a atenua părtinirile și pentru a îndepărta ChatGPT de la amintirea proactivă a informațiilor sensibile, cum ar fi detaliile legate de sănătate – cu excepția cazului în care o cereți în mod explicit.” Acest lucru ar putea ajuta, dar ChatGPT trebuie să știe foarte bine să facă diferența între informațiile utile și cele sensibile, o linie de demarcație care s-ar putea să nu fie întotdeauna clară.