Între timp, cercetătorii de la OpenAI, compania care a lansat ChatGPT, și cei de la Universitatea din Pennsylvania, au lansat, de curând, un document de lucru, intitulat „GPT-urile sunt GPT-uri: o perspectivă asupra potențialului impactului modelelor lingvistice mari (LLM) pe piața muncii”, scrie Fortune.
Aproximativ 80% din forța de muncă din SUA ar putea avea cel puțin 10% din sarcinile de muncă afectate. Acesta prezice că aproximativ 80% din forța de muncă din SUA ar putea avea cel puțin 10% din sarcinile sa de muncă afectate de introducerea LLM-urilor.
Și „aproximativ 19% dintre locuri de muncă au cel puțin 50% din sarcinile lor expuse când se iau în considerare atât capacitățile modelului actual, cât și instrumentele anticipate construite pe baza acestora”, potrivit raportului.
Ei au măsurat „expunerea” activităților de lucru, care este un fel de fișă a postului și sarcinile la capacitățile LLM-ului. ”Nicio expunere” înseamnă că utilizarea unui LLM prin ChatGPT nu a redus timpul necesar pentru a finaliza o activitate.
Expunerea directă” înseamnă că va reduce timpul cel puțin la jumătate. O a treia categorie a indicat că accesul la un LLM nu ar reduce timpul la jumătate, dar software-ul suplimentar dezvoltat pe lângă LLM ar putea atinge acest obiectiv.
Job-uri care au legătură cu mărfuri și alte investiții financiare
Domeniile care au expunere la LLM includ job-uri care au legătură cu mărfuri și alte investiții financiare, autorități monetare, transportatori de asigurări, procesare a datelor și servicii conexe și publicare, pentru a numi doar câteva.
Alte ocupații fără expunere includ șoferii de camioane, operatorii de echipamente agricole și instalatorii. Cu toate acestea, cercetătorii nu au evaluat dacă sau care dintre locurile de muncă ar fi pierdute odată cu expunerea crescută la LLM. Concluziile se bazează pe o bază de date a Departamentului Muncii.
Nimeni nu poate anticipa viitorul
Daron Acemoglu este profesor și economist la MIT. Acemoglu nu este autorul raportului ChatGPT, dar este co-autor la cercetarea privind automatizarea și inechitatea salarială. Iată ce spune el despre documentul privind ChatGPT. „Predicțiile noului document de lucru sunt rezonabile, deși nimeni nu poate anticipa viitorul”, spune Acremoglu.
El a remarcat optimismul cercetătorilor, dar, susține expertul, 50% din document este o predicție „uriașă”. „ În trecut, automatizarea anumitor sarcini nu a sporit întotdeauna productivitatea așa cum au sperat susținătorii săi. Rămâne de văzut dacă LLM-urile se vor descurca mai bine aici.” El a remarcat, de asemenea, că există un risc major ca grupurile demografice care s-au specializat anterior în sarcini automatizate să aibă salarii mai mici.
Anterior, o echipă de cercetători de la Universitatea Princeton arealizat o metodologie de expunere profesională la IA, legând 10 aplicații bazate pe inteligență artificială, cum ar fi modelarea limbajului, de 52 de abilități umane, pentru a înțelege dacă între ele există o legătură strânsă. Rezultatele au arătat că profesorii, psihologii școlari și judecătorii sunt printre cei mai expuși riscului, scrie Daily Mail.
Temerile că mașinăriile ar putea să ducă la dispariția unor meserii au crescut în întreaga lume, în urma lansării ChatGPT și a capacității sale de a îndeplini sarcini profesionale, cum ar fi scrierea de e-mailuri și CV-uri. ChatGPT face parte dintr-o nouă generație de sisteme de inteligență artificială care pot conversa, pot genera text lizibil la cerere și chiar pot produce imagini și videoclipuri inedite pe baza a ceea ce au învățat dintr-o bază de date vastă de cărți digitale, scrieri online și alte mijloace media.
Inteligența artificială poate înlocui munca făcută de oameni
Efectul AI asupra muncii va fi, probabil, cu mai multe fațete. În unele cazuri, inteligența artificială poate înlocui munca făcută de oameni, iar în alte cazuri poate completa anumite meserii făcute de oameni”, se arată în studiul publicat recent.