”Cinci companii au depus oferte preliminare și neangajante în cadrul acestei etape de precalificare pentru dezvoltarea CHEAP Tarnița-Lăpuștești. Urmează ca în următoarele săptămâni să analizăm documentația depusă pentru a verifica dacă toate elementele sunt în acord cu prevederile procedurii de selecție. Conform principiului transparenței, lista investitorilor precalificați va fi publicată după analizarea documentației depuse, urmând să intrăm în următoarea fază a etapei de precalificare, cea de negociere. În același timp, am primit scrisori de intenție din partea unor instituții financiare internaționale, fapt care confirmă interesul crescut pentru acest proiect strategic”, a declarat Ovidiu Demetrescu, directorul general al companiei de proiect Hidro Tarnița.
CHEAP Tarnița-Lăpuștești va fi localizată în nord-vestul României, la aproximativ 30 km. de orașul Cluj Napoca, pe valea râului Someșul Cald. În momentul finalizării proiectului, CHEAP Tarnița-Lăpuștești va contribui, printre altele, la asigurarea funcționării optime și sigure a Sistemului Electroenergetic Național (SEN) în condițiile creșterii considerabile a portofoliului capacităților de producție din surse regenerabile (eolian, solar etc) și la furnizarea de energie electrică în zona de vest a României, zonă cu deficit de producție;
,,Principalele obiective ale CHEAP Tarnița-Lăpuștești sunt legate de funcția de stocator de energie electrică – echilibrarea SEN și asigurarea rezervei de capacitate necesară SEN. (…) Am încredere că vom demara această investiție, de aproximativ un miliard de euro, cu beneficii multiple pentru România – echilibrarea SEN, crearea a peste 4.000 de locuri de muncă și revitalizarea industriei locale, respectiv valorificarea importantei resurse umane de care dispune România în domeniul hidroenergetic”, a adăugat Ovidiu Demetrescu.
CHEAP Tarniţa – Lăpusteşti este inclusă, ca proiect prioritar, în Programul de guvernare 2013 – 2016 asumat de Cabinetul condus de Premierul Victor Ponta.