O mare parte dintre companiile din România prezintă încă riscuri în ceea ce priveşte scurgerile şi pierderile de informaţii pentru că nu folosesc soluţii de criptare a datelor pentru a securiza informaţiile pe calculatoare, laptopuri şi dispozitive portabile de stocare, potrivit unui studiu realizat de Check Point. Astfel, portivit Check Point, 56% dintre respondenţi nu au instalate soluţii de criptare a datelor, în vreme ce doar 38% au răspuns că folosesc deja o astfel de mă
O mare parte dintre companiile din România prezintă încă riscuri în ceea ce priveşte scurgerile şi pierderile de informaţii pentru că nu folosesc soluţii de criptare a datelor pentru a securiza informaţiile pe calculatoare, laptopuri şi dispozitive portabile de stocare, potrivit unui studiu realizat de Check Point.
Astfel, portivit Check Point, 56% dintre respondenţi nu au instalate soluţii de criptare a datelor, în vreme ce doar 38% au răspuns că folosesc deja o astfel de măsură de securitate.
Cu toate acestea, o treime dintre companiile care îşi protejează informaţiile, o treime au achiziţionat soluţia de criptare în decursul anului 2008. 33% dintre companiile care nu au folosit, până acum, astfel de măsuri de securitate, intenţionează să achiziţioneze una în viitorul apropiat, în vreme ce jumătate dintre acestea nu au în plan o astfel de investiţie.
Criza poate influenţa companiile în privinţa securităţii
Conform studiului Check Point, contextul economic actual poate influenţa comportamentul companiilor în această privinţă: 38% dintre companii consideră că scăderea activităţii economice duce la micşorarea cheltuielilor pentru securitatea IT, pe când 25% dintre acestea consideră că bugetul pentru protecţia IT a crescut. Pentru 38% dintre companiile care au participat la studiu, criza economică nu a influenţat încă acest aspect.
Studiul arată, de asemenea, că scurgerile de date din 2008 nu au determinat creşterea bugetelor pentru securitatea IT a majorităţii companiilor chestionate. Doar 31% dintre companii au început să investească mai mult în securitate.
24% dintre companii vor să prevină accesul neautorizat
În legătură cu priorităţile de achiziţie pentru securitatea IT în 2009, studiul evidenţiază faptul că 24% dintre companii sunt interesate în principal de prevenirea accesului neautorizat. În topul domeniilor de interes, urmează VPN-ul/accesul securizat de la distanţă şi virtualizarea (17%), urmate de securitatea perimetrului şi criptarea datelor (14%). Doar 7% dintre respondenţi iau în calcul investiţiile în controlul/securitatea punctului final de lucru.
Când vine vorba de provocările pe care le au în vedere în 2009, principalele patru arii către care companiile îşi îndreaptă atenţia sunt consolidarea (19%), protejarea împotriva scurgerii de informaţii (17%), controlul costurilor pentru securitatea IT (17%), raportarea şi monitorizarea (17%). 14% dintre companii privesc regulile de protejare a datelor ca pe o provocare, în vreme ce 6% dintre acestea iau în calcul probleme legate de mediu şi spaţiul verde.
SURSA: Check Point