Cel mai scump parc acvatic se va construi în București, în urma unei investiții de 25 de milioane de euro. Banii provin dintr-un credit bancar (14 milioane de euro), respectiv un credit de construcții. Aqua Park Blue Ciel, dezvoltat de Bleu Ciel în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement, va fi construit în zona Tineretului, pe o suprafață de 5,3 hectare din care 1,7 hectare reprezintă spațiu verde.
„Acum cinci ani mi-a venit ideea să construiesc acest aqua park și am căutat amplasamentul perfect, accesibil oricui. Este singurul PUZ din București care permite construcția unui parc acvatic“, declară pentru Capital Marcel Toader, acționarul Bleu Ciel. Lucrările au fost începute, însă între timp s-au sesizat ONG-urile care acuză Blue Ciel de tăierea copacilor seculari.
„Am identificat fiecare copăcel înainte de a depune avizul de defrișare pe care îl așteptăm de patru luni. Este vorba de 42 de copaci, câțiva uscați, însă vom replanta 295 de copaci. Până atunci, am tăiat tot lăstărișul din zonă și am cheltuit 100.000 de euro doar pentru a căra gunoiul din zonă“, spune Marcel Toader, menționând că proiectul său, care trebuie finalizat în primăvara lui 2012, are deja trei luni întârziere.
Divertiland, un alt proiect aqua park de anvergură, trebuia să fie inaugurat la 1 iulie, însă termenul a fost amânat pentru anul viitor. Parcul este construit în apropiere de Capitală, adiacent autostrăzii, la kilometrul 13, pe o suprafață de 40 de hectare.
Investitorii sunt reprezentanții unei familii de greci care a trăit în România în anii ‘40 și care vor să facă din acest proiect unul reprezentativ pentru Europa de Sud-Est. Potrivit investitorilor, acest aqua park va avea, printre altele, 27 de tobogane, 3.000 de metri pătrați de plajă cu nisip, restaurante, restaurante, magazine și alte atracții. Acesta va fi inaugurat în vara 2012, odată cu parcul de amuzament. Până în 2015, li se vor alătura și parcul acvatic și de distracție indoor, precum și un centru sportiv și spa.
Provincia, foarte activă în proiecte
Şi în marile oraşe, dar şi în comune cu nici 3.000 de locuitori, au apărut investitori care îşi pun speranţa să facă profit de pe urma unor aqua parcuri moderne. Sumele scoase astfel la bătaie sunt destul de importante, ajungându-se la ordinul zecilor de milioane de euro.
Cel mai impresionat proiect ce urmează să fie dezvoltat în afara Bucureștiului este „Universul apei“ din comuna Dudeștii Noi, județul Timiș. În funcție de varianta de finanțare, proiectul poate costa între 16 și 25 de milioane de euro. Potrivit primarului Alin Nica, în cazul în care proiectul pentru fonduri europene, depus în urmă cu un an spre aprobare la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, va primi undă verde, se vor aloca 16 milioane de euro.
Vor fi construite, printre altele, șase bazine exterioare, un centru spa, sală de conferințe, terenuri de sport, un lac cu o insulă și plajă artificială, toate pe un teren de 11 hectare. În cazul în care primăriei îi va reuși un parteneriat public-privat, proiectul va costa 25 de milioane de euro și va avea și unități de cazare. „M-am văzut potențialii investitori și sper ca până în toamnă să terminăm procedura de selectare a partenerului. Cerere pentru așa ceva există. În Ungaria, peste 90% din vizitatorii parcurilor acvatice sunt români“, declară Nica.
Aproximativ 25 de milioane de euro este și valoarea proiectului de parc acvatic acoperit de la Gura Humorului. La Băile Herculane, celebră stațiune turistică aflată acum în paragină, va prinde viață un proiect similar.
Therme Hercules va fi finanțat din bani europeni și va fi construit pe o suprafață de două hectare, pe platoul Coronini, devenit faimos pentru activitățile de „intergrare în absolut“ ale grupării MISA. Potrivit reprezentanților primăriei din Băile Herculane, lucrările la parcul acvatic ar putea demara în septembrie, cu termen de finalizare într-un an și jumătate. Investiția în acest proiect se ridică la 19 milioane de euro și, odată construit, țintește un loc în top 10 parcuri din Europa. Și la Craiova urmează o licitație pentru construcția unui aqua park.
Proiectul a fost demarat în 2009, cu deadline 2013 și o valoare de 18,1 milioane de euro. Între timp, proiectul a fost modificat, noua valoare fiind de 20 de milioane de euro. Craiova Water Park va fi construit în parcul Tineretului și va dispune de bazine de înot, cinci tobogane, centru spa și elemente de joacă cu apă.
Cât potențial este?
Dacă zecile de milioane de euro ce urmează să fie investite vor aduce și profit rămâne de văzut. Momentan, parcurile acvatice existente, în funcție de amplasament, reușesc să adune câteva mii de persoane, excepție făcând Aqua Magicul din Mamaia, care, datorită turiștilor veniți pe litoral, are într-un sezon peste o sută de mii de vizitatori. „Primim, în medie, 2.200 de turiști pe zi.
Dacă anul trecut am avut 130.000 de clienți, sezonul acesta ne așteptăm la o creștere“, spune Sorina Hortolomei, administratorul parcului. O creștere de 15% estimează și reprezentanții Water Park Otopeni, care mizează pe clienții dispuși să-și petreacă timpul la plajă, în apropiere de Capitală. Anul trecut, Water Park a avut 1.500-1.800 de vizitatori pe weekend.
După doi ani de suspendare, anul acesta s-a deschis și Smile Aqua Park din Brașov. Parcul a fost închis pentru remedieri tehnice, iar reprezentanții companiei estimează că vor avea un trafic de 30.000-40.000 de persoane pe lună. Proiectul este dezvoltat pe aproximativ patru hectare, iar proprietarii intenționează să-l acopere parțial în următorii ani. Un parc acvatic inedit se află la Cacica (Suceava); este format din două bazine cu apă caldă, extrem de sărată, cu izvoare în renumita salină ce datează de pe vremea stăpânirii austro-ungare.
Cheful de bălăceală al românilor, o afacere de 125 milioane de euro
13 iulie 2011, 15:06
Ultima modificare în 13 iulie 2011, 18:06
Investitorii mizează pe românii care vor să își petreacă zilele libere aproape de casă și construiesc aqua parkuri. Suma totală a proiectelor este de patru ori mai mare decât cea investită până acum în parcurile existente.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Cel mai bun hotel din lume se află în Tanzania
- Toate terenurile din zona metropolitană a Bucureştiului pot fi cumpărate cu 7 mld. euro
- Ministrul Finanţelor din Grecia: Băncile elene se confruntă cu probleme de lichiditate
- Băncile franceze conduc grupul creditorilor Italiei
- 300 de hoteluri bulgare, amendate pentru calitatea proastă a mâncării oferite
- 10.000 de maşini sunt înmatriculate anual în Sibiu
- Gazprom are preţuri politice la gaz
- România, în pericol de a nu mai putea tranzacţiona certificate de emisii de gaze cu efect de seră
- Banii europeni accesaţi de microîntreprinderile de la sat vor crea 10.000 locuri de muncă
- Euro se prăbuşeşte în faţa francului elveţian şi dolarului american