In tarile din Uniunea Europeana, exista un adevarat scandal pe tema securitatii alimentatiei. In prim plan sunt vizate importurile de alimente si cultivarea soiurilor modificate genetic. Din 1992 au inceput sa fie cultivate in SUA cereale si legume ale caror gene au fost alterate prin biotehnologiile moderne. Aceste produse au fost introduse si pe piata europeana, oarecum tacit, fara ca publicul consumator sa aiba habar ce mananca. Sondajele indica faptul ca peste 90% din consumatorii europeni resping o astfel de alimentatie. Specialisti in genetica si medicina avertizeaza asupra riscurilor pentru sanatate pe care le presupune consumul de asemenea produse. Experimentele de pana acum au dovedit ca sunt posibile: o crestere a rezistentei la antibiotice, aparitia unor alergii, marirea toxicitatii in organism. In februarie a.c., Germania si Portugalia au oprit cultivarea soiurilor de porumb modificate genetic. Saptamana trecuta, Comisia Europeana care se ocupa de aceasta problema a limitat introducerea pe piata a organismelor modificate genetic, in urma dovezilor privind riscul pentru sanatatea umana si mediul inconjurator aduse de Asociatia Greenpeace.
Dupa experiente, pe sobolani i-a durut capul
Intr-un raport recent al ISAA (Serviciul international pentru promovarea biotehnologiei agricole), Romania se afla intre cele 12 tari din lume care cultiva si testeaza soiuri de cereale modificate genetic. Anul trecut, firma americana Monsanto Co. a vandut producatorilor agricoli din Romania seminte de soia modificate genetic, ce au fost mai departe cultivate pe o suprafata de 10.000 ha. Soia este folosita pe scara larga in industria de prelucrare a carnii, in special la mezeluri. Monsanto mai are in curs de omologare si testare, in tara noastra, un soi de cartofi si seminte de soia, transgenetice. La fel si firma americana Pioneer, care testeaza un soi de porumb. Reprezentantii acestor firme sustin ca nu exista nici un pericol asupra sanatatii in urma consumarii produselor lor, iar tot acest scandal in Europa este de fapt cauzat de lupta marilor companii producatoare de insecticide si ingrasaminte chimice, care se simt amenintate de iesirea de pe piata. „Soiurile transgenetice nu mai au nevoie de pesticide si insecticide, pentru ca prin modificarea lor genetica acestea devin rezistente la boli si daunatori”, ne spune Nicolae Parvu, reprezentantul firmei Pioneer in Romania. Doctorul englez Arpad Pusztai, care a facut experiente pe sobolani hraniti cu cartofi modificati genetic, a ajuns la concluzia ca animalele s-au ales cu un sistem imunitar slabit si cu afectiuni ale creierului. „Este foarte, foarte necinstit sa folosim oamenii ca pe niste cobai”, mai spune doctorul Pusztai, intr-o declaratie difuzata recent de BBC.
In Romania, aceste importuri au fost posibile din lipsa unor reglementari. „Ministerul Agriculturii a dat avize pentru astfel de importuri, pentru ca nu a existat nici o reglementare care sa faca vreo diferenta. Aceste seminte au fost omologate ca orice alt soi”, ne-a declarat Atena Groza, secretar tehnic al Comisiei Nationale pentru Securitate Biologica (CNSB), institutie proaspat infiintata.
Din 30 ianuarie a.c., testarea, utilizarea si comercializarea organismelor modificate genetic sunt supuse unui regim special, prevazut de Ordonanta nr. 49/2000. Orice import, export, comert cu produse modificate genetic este obligatoriu sa fie, de acum incolo, notificat si avizat de CNSB. De asemenea, pe ambalajele produselor comercializate trebuie specificat daca exista in componenta lor organisme modificate genetic.
90% din marfurile aflate in supermarketurile din SUA sunt suspectate de a contine organisme modificate genetic, conform buletinului de specialitate GeneWatch, al Consiliului pentru Responsabilitate Genetica din America. Dat fiind faptul ca, in Romania, importurile de alimente din SUA se afla in topul primelor zece tari, este foarte probabil ca multe dintre produsele aflate acum pe piata romaneasca sa contina organisme modificate genetic.
Chelner, e un mutant in supa!
30 martie 2000, 12:00
Ultima modificare în 30 martie 2000, 15:00
In tarile din Uniunea Europeana, exista un adevarat scandal pe tema securitatii alimentatiei. In prim plan sunt vizate importurile de alimente si cultivarea soiurilor modificate genetic. Din 1992 au inceput sa fie cultivate in SUA cereale si legume ale caror gene au fost alterate prin biotehnologiile moderne. Aceste produse au fost introduse si pe piata europeana, oarecum tacit, fara ca publicul consumator sa aiba habar ce mananca. Sondajele indica faptul ca peste 90% din consumatorii europeni r
Etichete: arhiva,
genetic
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook