Pe 10 iulie a.c., casa de discuri A&A Records a chemat in judecata trupa hip-hop Parazitii, cerand oprirea vanzarilor noului album „Vocabular extins* Mehlenium 2000”, produs si editat de Bada Records. De asemenea, A&A Records a introdus o alta actiune impotriva celor de la Parazitii, solicitandu-le daune in valoare de 100.000 de dolari. Motivul? Cei doi raperi, Ion stefan Catalin si Pastaca Ion – porecliti
Cheloo si respectiv Ombladon – sunt acuzati ca nu au respectat contractul incheiat in februarie 1999 cu A&A Records. Este pentru prima data cand, in industria muzicala romaneasca, o disputa dintre editor si artisti ajunge sa fie solutionata in instanta.
Contractul semnat de Parazitii cu A&A Records in februarie anul trecut prevedea obligatia celor doua vedete hip-hop de a oferi material muzical in vederea producerii a doua albume in timp de doi ani. Fireste, A&A Records se angaja sa editeze si sa sustina cele doua proiecte. La cateva zile dupa semnarea documentului, Parazitii au realizat ca, de fapt, obligatiile contractuale nu le conveneau. Asa incat, la sfatul avocatului Alexandru Ene, un prieten apropiat, au solicitat casei de discuri renegocierea conventiei. A&A Records a fost de acord si le-a avansat noua formula de contract in care obligatiile trupei se reduceau la crearea unui singur album intr-un singur an. Dar in anexa a fost trecuta o clauza potrivit careia data de intrare in vigoare a respectivului contract coincidea cu data de lansare a albumului convenit, intitulat „Nici o problema”, si nu cu data semnarii contractului. Parazitii au semnat noul contract fara sa citeasca cu atentie aceasta clauza care, in fond, prelungea colaborarea trupei cu casa de discuri. Albumul „Nici o problema” a fost lansat de A&A Records pe 14 iulie 1999. Asadar, conform anexei, la aceasta data incepea contractul de un an al Parazitilor cu producatorul.
Pe parcursul derularii contractului, Cheloo si Ombladon au fost nemultumiti de prestatia producatorului A&A Records. „Efectiv, ei au simtit ca nu au producator”, ne-a declarat Razvan Constantinescu, director executiv la casa de discuri Bada, actualul editor al Parazitilor.
Bada nu a vandut „Mehlenium 2000”
De pe urma vanzarilor albumului „Nici o problema”, raperii au fost convinsi ca meritau sa mai primeasca drepturi financiare de la A&A Records. Dan Plesa ne-a declarat ca albumul a fost vandut in 38.000 de exemplare. La randul lor, vedetele sustin ca vanzarile s-au ridicat la cel putin 70.000 de exemplare, astfel incat meritau sa primeasca sume suplimentare. Pe fondul acestor nemultumiri, in iunie 2000, Parazitii semneaza un contract cu producatorii de la Bada Records, firma infiintata in acest an, pentru editarea albumului „Vocabular extins* Mehlenium 2000”. Afland despre acest lucru, sefii de la A&A Records sesizeaza Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA), cerand interzicerea vanzarilor acestui material. Printr-o decizie semnata de Rodica Parvu, director general ORDA, pe 26.06.2000 se interzice comercializarea albumului „Vocabular extins* Mehlenium 2000” al formatiei Parazitii. Decizia ORDA este cel putin discutabila. Potrivit dispozitiilor Legii nr. 8/1996, care reglementeaza drepturile de autor si drepturile conexe acestora, ORDA poate incheia procese-verbale de constatare a incalcarii legii si trebuie sa sesizeze organele competente (Politia, Parchetul). Cu alte cuvinte, ORDA nu este abilitata sa interzica, ci doar sa constate (conform art.138, lit. a-h). „Despre oprirea vanzarilor nici nu poate fi vorba, deoarece nici macar o singura caseta nu a fost pusa in vanzare, desi Bada primise autorizatie de vanzare”, ne-a explicat Razvan Constantinescu.
Mai mult, pentru a obtine o sentinta cu putere executorie, A&A Records a solicitat Tribunalului Bucuresti, pe 18 iulie a.c., blocarea aparentelor vanzari efectuate de Bada. La infatisare, Bada s-a prezentat cu rezilierea contractului cu Parazitii (incheiat in iunie 2000) si a facut cunoscut faptul ca ei, producatorii Bada, nu au stiut ca raperii aveau contract cu A&A Records. Tribunalul Bucuresti a respins ca fiind inadmisibila cererea A&A Records. Atunci, cei de la A&A Records au decis sa intenteze o alta actiune impotriva Parazitilor, de aceasta data solicitand daune materiale si morale in valoare de 100.000 de dolari. Procesul va avea loc in luna septembrie.
Parazitii sunt victima unei razbunari
Un lucru este cert: A&A Records si Parazitii se vor intalni in tribunal si, niciodata, intr-un studio de inregistrari. Dan Plesa, promotion manager la A&A Records, ne-a declarat: „Casa noastra de discuri nu va disparea de pe piata doar pentru ca albumele Parazitilor nu vor mai fi editate aici.” Pe de alta parte, Alexandru Ene, avocatul Parazitilor, spune: „Tot ceea ce a intreprins A&A Records pana acum este tendentios si razbunator. Argumentele lor juridice si financiare sunt foarte subtiri in ochii unui profesionist.”
Procesul nu i-a descumpanit pe Paraziti. Cheloo si Ombladon au incheiat un nou contract cu Bada, pentru albumul „Iarta-ma”, care a fost lansat recent. Ce se va intampla totusi cu albumul in litigiu „Vocabular extins* Mehlenium 2000”, care nu a aparut pe piata? „Va ramane in depozitul Bada si constituie pierderea noastra. Dar publicitatea care ni s-a facut compenseaza aceasta pierdere”, afirma Razvan Constantinescu.
Indiferent cum se va incheia acest conflict, este demn de remarcat faptul ca vedetele muzicale autohtone, fie ca sunt hip-hop, rock sau de muzica populara, trebuie sa caste ochii cand semneaza un contract cu producatorii. Daca nu se pricep, si e normal sa fie asa, pentru ca sunt artisti, atunci trebuie sa apeleze la serviciile avocatilor si ale managerilor de meserie.