Singurele date oficiale despre consum sunt cele ale Directiei de Combatere a Crimei Organizate (DCCO): 20% din droguri intra in Romania pentru consum, 80% ajung in Vest. Raportat la numarul dozelor, surse neoficiale sustin ca in Romania sunt aproximativ 700 de mii de consumatori, dar aceasta cifra este imposibil de verificat, in lipsa oricaror statistici cu privire la toxicomani.
Cele mai consumate droguri in Romania sunt canabisul, hasisul, dar si opiaceele – heroina si cocaina. Pentru o doza de 0,1 grame de heroina, dependentii sunt in stare sa plateasca si 700 mii lei, pretul la care s-a ajuns in ultimele saptamani, fata de o medie a „pietei” romanesti de 200 mii lei. Drogurile sintetice – LSD, Ecstasy – vin puternic din urma: pe o ruta inversa, din Vest spre Est, castiga tot mai mult teren si in Romania
Legea nu permite Politiei sa aresteze o persoana prinsa cu droguri, daca aceasta este in tratament. Astfel, majoritatea toxicomanilor sunt si mici distribuitori, pentru a-si putea acoperi propriile cheltuieli de consum. Intr-un an, un drogat ar trebui sa cheltuiasca minimum 70 milioane lei.
„In ultimele noua luni, Politia a cercetat circa 950 de persoane, cu 400% mai mult decat anul trecut, din care au fost retinute jumatate. In topul traficantilor care controleaza piata locala sunt romanii, urmati de asiatici si de europeni din alte tari decat Romania”, spune colonelul Mihai Anghel, de la DCCO.
In 2000, Afganistanul furniza 70% din productia mondiala de opiacee, dar situatia s-a schimbat in februarie a.c., cand talibanii au distrus doua treimi din culturi. Se spune ca acum teritoriile in care se mai cultiva opium (aproximativ 1.000 de tone, fata de 3.724 tone productia afgana in 2000) se afla in mainile Aliantei Nordului.
Un kilogram de heroina valoreaza in Afganistan 300 de dolari, la Moscova se vinde la un pret de 100 de ori mai mare, iar in Europa de Vest 150 de mii de dolari.
Au aparut si „producatori” romani. In mai multe zone din tara – Timisoara, Bacau, Botosani, Oradea – au fost descoperite si distruse zeci de kilograme de plante – canepa indiana, canabis, mac. „Nici o tara nu este imuna”, avetiza R. E Kendall, ex-secretar general Interpol.
Departamentul de Stat al SUA apreciaza situatia traficului cu stupefiante din Romania ca „ingrijoratoare”, si strans legata de amploarea operatiunilor de spalare a banilor. „Romania abia a inceput sa isi dezvolte un regim antidrog. Localizarea sa geografica o face tara de tranzit pentru narcotice, arme, vehicule furate si traficul ilegal de straini. Ca si in alte tari din Europa Centrala si de Est, coruptia si prezenta retelelor de crima organizata faciliteaza spalarea banilor”, arata raportul Departamentului de Stat american. Pe de alta parte, in Wall Street se tranzactioneaza anual 250-300 miliarde de dolari din droguri.
Terorismul nu ar fi putut sa existe fara profiturile uriase ale industriei drogurilor, principala sursa de finantare pentru aceste retele. Sesizat de Interpol asupra presupusei existente a 30 de firme controlate de reteaua bin Laden in Romania, SRI a luat la puricat firmele asiaticilor. „O serie de societati cu capital arab au fost implicate in activitati ilegale de genul contrabandei si evaziunii fiscale de mare amploare, precum si in operatiuni de spalare a banilor si de scoatere ilegala a valutei din tara” – transmite biroul de presa. Conform aceleiasi surse, in Romania exista 20 de mii de firme cu capital arab. „SRI analizeaza riscurile induse de activitatile ilegale derulate de cetateni sau firme cu capital arab, inclusiv in scopul stabilirii eventualelor conexiuni cu persoane sau organizatii asociate actiunilor teroriste internationale”. Pana acum nimic concret nu
s-a facut public, iar in privinta firmelor lui bin Laden, autoritatile au negat existenta acestora.