O nouă lege pentru condamnații care fug din România pentru a nu-și ispăși pedepsele va fi pusă în curând în aplicare la noi în țară. Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a reiterat acest mesaj, subliniind cheltuielile pe care statul le-a făcut în acest sens.
Statul nu va mai plăti niciun ban pentru condamnați fugari
De la începutul anului 2024, 233 de indivizi condamnați au fost aduși în România, după ce au fugit din țară pentru a evita eventualele pedepse.
”Bilanţul Statului român, al Ministerului Justiţiei, este unul extrem de bun la capitolul fugari. Am adus în ţară 803 anul trecut, iar anul acesta 233 până pe 9 aprilie”, spune ministrul Muncii, Alina Gorghiu.
Ea a reamintit că statul nu va mai plăti pentru readucerea acestora în țară. Cei care vor scoate bani pentru acest proces vro fi chiar cei condamnați.
”Şi o veste bună e că fugarii, în scurt timp, vor plăti din propriul buzunar cheltuiala cu aducerea lor în ţară”, a afirmat Alina Gorghiu duminică, la Baia Mare.
Instituțiile statului nu vor rămâne pasive
Gorghiu a adus acest lucru în discuție în timpul prezentării candidaților PNL Maramureș. De altfel, ea a vorbit și despre municipiul Baia Mare, unde fostul primar, Cătălin Cherecheș, a fost condamnat, a evadat din țară, a fost capturat, extrădat și închis în România.
Gorghiu a evidențiat că instituțiile statului nu stau neimplicate în astfel de circumstanțe.
Conform afirmațiilor anterioare ale ministrului, guvernul român a alocat aproape 11 milioane de lei pentru repatrierea celor 803 fugari depistați anul trecut.
Cheltuielile vor fi suportate de către infractorii fugari
Cei care săvârșesc infracțiuni și fug din țară pentru a evita urmărirea penală vor suporta costurile asociate cu acest proces.
Propunerea legislativă denumită „Fugarul plătește”, care cere ca persoanele căutate penal care evadează din țară să răspundă de cheltuielile de extrădare suportate inițial de către stat, a fost aprobată în Senat cu vot unanim.
„Pas important în Parlament pentru proiectul . Senatul a adoptat proiectul în unanimitate. Toți cei 86 de senatori prezenți au votat ! E vorba de proiectul care prevede ca fugarii să fie obligați să-și suporte cheltuielile de aducere în țară avansate de către stat.
Mulțumesc colegilor senatori pentru sprijinul inițiativelor pe care Ministerul Justiției le are pentru combaterea fenomenului fugarilor”, scrie pe Facebook Alina Gorghiu.
Propunerea se aplică persoanelor urmărite internațional pentru care a fost emis mandat european de arestare. De asemenea, se extinde și la cei care au fugit în afara Uniunii Europene și pentru care se desfășoară procedura de extrădare.
Camera Deputaților are puterea de decizie în acest caz. Asta înseamnă că legea nu a fost încă adoptată și implementată.
Atunci când un individ evită să-și execute pedeapsa, costurile asociate cu aducerea sa înapoi în țară vor fi recuperate printr-o acțiune în instanță civilă.
Ministerul responsabil de cheltuieli va demara procedura legală. Aceasta va fi exemptă de taxa de timbru și va fi supusă unei judecăți rapide.