Pensii de serviciu 2023. Așadar, cheltuielile au crescut cu 15 milioane de lei de la an la an, fără a lua în calcul cele militare. Mare parte din creștere este acoperită din bani publici, ci nu din contribuțiile la sistemul general de pensii.

Pensii de serviciu 2023. Costul total a crescut cu 15 milioane de lei

Costul total al pensiilor speciale a crescut cu 15 milioane de lei în septembrie 2023, fata de septembrie 2022, conform informațiilor publicate de Digi24. Din suma respectivă, 6,4 milioane de lei sunt pe contribuție, iar 8,6 milioane de lei sunt pe partea de necontributivitate.

Totodată, costul total al pensiilor speciale, fără a lua în calcul cele militare, este de 1,8 miliarde de lei în 2023. Comparativ, costul era de 1,6 miliarde de lei în 2022.

În septembrie 2023 au fost cu 478 mai mulți pensionari specială, față de aceeași perioadă a anului 2022. În calcul nu sunt luați și pensionarii militari.

În total, în România sunt 10.368 de pensionari speciali, excepție făcând pensionarii din armată, MAI și serviciile speciale.

Klaus Iohannis a promulgat legea pensiilor de serviciu

Amintim că președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pensiilor de serviciu. Pe 16 octombrie, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul privind pensiile speciale. Acesta a fost pus în acord cu decizia Curţii Constituţionale a României.

Legea prevede că judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică, cu o vechime de cel puţin 25 de ani în aceste funcţii, se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani.

Ele pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare. Dar şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării.

Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate.

„De pensia de serviciu beneficiază, la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzute de sistemul public de pensii, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de la Curtea Constituţională. Și personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 221 alin. (1) cu o vechime între 20 şi 25 de ani numai în aceste funcţii. În acest caz cuantumul pensiei fiind micşorat cu 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipseşte din vechimea integrală de 25 de ani în aceste funcţii. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate”, stipulează legea.