O analiză recentă arată că Rusia este pe cale să adopte o reformă fiscală care nu s-a mai întâlnit de aproape un sfert de secol. Reforma vine în contextul războiului din Ucraina.
Rusia vrea să implementeze o nouă reformă fiscală
După ce și-a reorganizat economia pentru a susține eforturile de război, următorul pas este implementarea unei reforme fiscale de o amploare nemaivăzută în ultimii 25 de ani.
Reforma fiscală va permite Kremlinului să acorde o și mai mare prioritate cheltuielilor militare, în timp ce își continuă invazia.
În primii ani ai administrației Putin, Rusia s-a străduit să atragă numeroase investiții străine, să sprijine creșterea întreprinderilor mici și mijlocii, să dezvolte clasa de mijloc și să stimuleze consumul acesteia.
Ca rezultat, în anii 2000, investițiile private au început să se concentreze pe sectoare precum comerțul, serviciile și producția de bunuri de consum. Ele s-au diversificat dincolo de domeniile tradiționale precum petrolul și metalele.
Rușii au reușit să ajungă la bogăție datorită unui cod fiscal simplificat. Acesta are taxe mai accesibile pentru întreprinzători, dar și un impozit pe venit de 13%.
Kremlinul are nevoie de bani pentru război
Kremlinul are nevoie de fonduri pentru a susține cheltuielile de apărare. În acest an, ele sunt de aproximativ 6% din PIB. Pe timp de pace cheltuielile de apărare ale Rusiei sunt de 3%.
În același timp, Moscova trebuie să încurajeze investițiile în producția internă de mașini și tehnologie, nu doar să se concentreze pe comerț și servicii.
Înainte de toate, Kremlinul trebuie să își echilibreze bugetul și cheltuielile.
Bugetul pentru anul 2023 a fost ajustat prin implementarea unor taxe unice suplimentare pentru exportatorii de mărfuri. De asemenea, s-au folosit fondurile din Fondul Național de Avuție pentru a compensa nevoile financiare în perioadele dificile, acest fond fiind constituit pentru a amortiza fluctuațiile economice cu veniturile fiscale obținute din industria petrolieră în perioadele de prosperitate.
Ca rezultat, deficitul bugetar pentru anul 2023 a fost de 1,9% din PIB. Este o performanță notabilă pentru o țară aflată în stare de război și supusă sancțiunilor. Se prognozează că în 2024 acesta va scădea la doar 1,1%, scrie The Spectator.
Proiectele pentru bugetele din 2025 și 2026, prezentate în toamna anului 2023, au fost, de asemenea, perfect echilibrate. Ele au beneficiat de venituri mai mari din sectorul petrolifer și de o reducere a cheltuielilor guvernamentale. A existat și o reducere a celor pentru apărare, care au fost reduse cu o treime față de nivelul din 2024.