Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a afirmat că nu toate cheltuielile de deplasare ale demnitarilor sau funcționarilor sunt inoportune, iar unele dintre ele sunt firești și justificate.

Ea a dat exemplul cheltuielilor de deplasare pentru vizitele oficiale la Bruxelles, menționând că acestea au un scop bine definit, deoarece mulți funcționari din minister efectuează în mod curent astfel de plecări.

Cheltuielile de deplasare nu sunt toate inoportune

„Efectele se vor vedea ulterior actului normativ. Nu poţi să ai efectele înainte de cadru. De aceea insist să aşteptăm să vedem decizia politică formalizată în cadrul textelor legale şi, ulterior, sigur fiecare minister, fiecare autoritate publică va lua decizia conform acestui cadru. Nu pot să pun deloc carul înaintea boilor. Sunt tot felul de cheltuieli. Cheltuielile de deplasare să ştiţi că nu sunt toate inoportune, aşa cum sugeraţi.

Sunt deplasări oficiale, sunt deplasări care îşi au rostul, sunt fireşti. Bruxelles de exemplu este o deplasare absolut obligatorie. Se face în mod curent de către funcţionari din cadrul ministerului. Sunt cursuri de formare. Pot să vă răspund la aceeaşi întrebare despre cheltuieli asupra cărora nu se poate răspunde”, a afirmat Alina Gorghiu, luni la sediul PNL din Capitală, chestionată despre măsurile din planul de reducere a cheltuielilor la bugetul de stat.

Ministrul Justiţiei a mai precizat că rămâne de văzut ce cheltuieli vor rămâne şi la care se va renunţa.

„Vom vedea în ce măsură se poate renunţa la anumite cheltuieli, în ce măsură anumite cheltuieli trebuie să rămân, în ce măsură anumite investiţii nu sunt necesare, până la finalul anului. În ce măsură sunt necesare sau e necesară o măsură bugetară suplimentară pentru investiţii prioritare care trebuie finalizate anul acesta.

Toate aceste lucruri le voi face cunoscute dumneavoastră, publicului şi sistemului judiciar în momentul în care toate concluziile sunt trase şi pot să vă prezint ceva articulat. Nu vreau să vă prezint jumătăţi de informaţii care nu au suport şi întemeiere în spate”, a completat Gorghiu.

Planul Guvernului de reducere a cheltuielilor

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că împreună cu partenerii de guvernare a ajuns la un acord asupra unui plan extins pentru reducerea la maximum a cheltuielilor statului. Astfel, vor fi eliminate cele 200.000 de posturi bugetare neocupate, ceea ce va duce „la tăierea unor sporuri nejustificate, la comasări şi desfiinţări de instituţii”. Totodată, şeful Guvernului a mai precizat că va fi redus şi numărul de funcţii de conducere în sistemul public şi plafonate îndemnizaţiile de conducere la societăţile de stat.

„În acelaşi timp, resursele naturale, aflate în proprietatea statului, nu vor mai fi concesionate la preţuri ridicole: de aceea, primul pas este actualizarea tuturor redevenţelor cu rata inflaţiei”, a mai anunţat liderul PSD.

Prin urmare, coaliţia are în vedere ca prin aceste măsuri să fie făcută o economie la bugetu de circa 12 miliarde lei, în acest an, 6 miliarde fiind din reducerea cheltuielilor şi 6 miliarde lei din asigurarea de noi venituri.