Cheltuielile cu asistenţa socială şi pensiile vor fi reduse cu 0,78% din PIB până în 2013

Cheltuielile cu asistenţa socială, pensiile şi alte beneficii administrate de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale /MMFPS/ vor scădea cu 0,78 % din PIB până în anul 2013, urmând să se situeze la 2,08% din PIB, faţă de 2,86% din PIB în 2010, potrivit Strategiei de reformă a asistenţei sociale publicate pe site-ul MMFPS.

Cheltuielile de asistenţă socială, care includ alocaţia de stat pentru copii, indemnizaţia de creştere a copilului, venitul minim garantat, ajutoarele de încălzire, indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap şi bugetul complementar pentru aceste persoane, sunt proiectate să scadă de la 1,77% din PIB la 1,41% din PIB.

Cheltuielile cu pensiile vor înregistra, de asemenea, o scădere, de la 1,08% din PIB în 2010, la 0,67% din PIB în 2013.

Strategia are în vedere eficientizarea sistemului de prestaţii sociale gestionate de Ministerul Muncii, eliminându-se astfel problemele identificate în sistemul actual, cum ar fi costul fiscal ridicat şi deteriorarea distribuţiei echitabile.

Cheltuielile cu prestaţiile sociale ale MMFPS şi ale autorităţilor administraţiei publice locale au crescut de la 1,4% din PIB în 2005 la 2,86% în 2010, fără ca această creştere să conducă la o îmbunătăţire vizibilă a indicatorilor care măsoară calitatea vieţii.

Totodată, ponderea sumelor care ajung la familiile cu venituri mici a scăzut de la circa 48% în 2005 la 43% în 2009.

În plus, gradul ridicat de fragmentare şi complexitate al sistemului prestaţiilor sociale măreşte artificial costurile de acces pentru beneficiari, cheltuielile de administrare ale sistemului, nivelul erorilor şi al fraudelor, astfel că nivelul iregularităţilor în programele de ajutor social şi alocaţii pentru persoanele cu handicap, în anul 2010, a fost de 12% şi respectiv 14%.

Din cei aproximativ 11 milioane adulţi cu vârstă şi apţi de muncă din familiile beneficiare de prestaţii sociale, 20%, respectiv 2,2 rnilioane persoane nu muncesc, nu sunt cuprinşi în sistemul educaţional sau de pregătire profesională.